Подреждането на красива празнична трапеза е творческо занимание, но често носи и напрежение. Искаме масата да изглежда приветлива и уютна, и наистина да ни кара да се чувстваме по-специално.
В опита си да я направим привлекателна, можем да стигнем до излишни и дори неприятни предмети на нея. Ето 5 от тях.
Ароматните свещи
Може да са любима част от есенно-зимния декор, но на масата имат обратен ефект. Причината за това е, че се смесват с аромата от ястията и дори могат да притъпят вкусовите ни рецептори. Затова едобре да се ограничим до неароматизирани свещи — малки чаени или класически тънки свещи, които създават уютна атмосфера без да пречат на храната.
Източник: iStock
Свещите трябва да са без аромат
Висока или обемна декорация
Голяма грешка е поставянето на прекалено високи или масивни украси, които пречат на гостите да се виждат и разговарят свободно. Декорациите не бива да доминират масата или да блокират погледите.
Перфектно съчетан сервиз
Макар да изглежда елегантно, напълно еднаквият сервиз може да направи масата скучна. Ако съчетаем различни съдове и подноси, показваме артистичност и правим трапезата по-интересна.
Източник: iStock
Не е нужно всичко да е от един сервиз
Блясък и конфети
Блестящите частици са чудесни за празничния сезон, но не и върху масата. Те полепват по чаши, салфетки и чинии, като превръщат вечерята в непрекъснато почистване вместо в приятно изживяване, пишат The Spruce.
Изцяло нови предмети
Не е нужно да купуваме изцяло нов сервиз или декорация. Смесването на старо и ново, както и добавянето на естествени елементи от градината, може да бъде също толкова красиво. Важното да спазваме едно просто правило: ако нещо пречи на разговора, удобството или храната то няма място на масата.