Въпреки надеждата, която мнозина виждат във ваксината, въпросът доколко ефикасна ще е тази, на която медиците ни от първа линия вече се довериха, остава спорен.

COVID-19, ваксините, алкохолът и колко дни преди и след тях не трябва да се пие

Какво да не правим, ако се ваксинираме срещу COVID-19

Правилата преди и след

Ето защо учените продължават да работят усърдно по темата със значението на храните в борбата с COVID-19. Зеленият чай, натуралният шоколад и куп други любимци се оказа, че са първи домашни помощници в условията на пандемия. Но не са и единствените.

Според ново изследване на ирландския Технологичен институт Атлон, водено от д-р Ема Дж. Мърфи, бета глюканите са номер едно в защитата и подсилването на имунната ни система.

Снимка 511574

Източник: iStock

Това са структурни компоненти, които се срещат в редица храни като овес, ечемик, мая, гъби и водорасли.

"Има две основни структури на бета глюканите; единият вид се намира в зърнените продукти, които са с доказан ефект при сваляне на холестерола и модулиране на чревния микробиом", споделя пред Eat This, Not That! д-р Ема Дж. Мърфи. "Другият вид, открит в гъбите и дрождите, е известен със своята имуномодулираща активност. Тоест, взаимодейства с нашата имунна система."

Снимка 511551

Източник: iStock

Въпросното проучването доказва, че бета глюканите намаляват възпалителния отговор, свързан със синдрома на остър респираторен дистрес (ARDS) - вид увреждане на белите дробове, което се получава при пневмония и тежки случаи на COVID-19.

Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие против коронавируса

Витамин D – тайното ни оръжие против коронавируса

Какво показват последните проучвания

Доктор Чарис Галанакис, част от същия екип, напомня и за значението на витамин D, който също намалява риска от зараза с вируса.