Закуската е едно от най-важните хранения за деня, но може би още по-важно е какво точно похапваме. A вариантите в това отношение са многобройни. И то не само в различните краища на България, а и в различните части на света.

BBC за България като кулинарна дестинация

BBC за България като кулинарна дестинация

Защо България е "Неразкритата кулинарна столица на Европа"

От CNN се заемат с нелеката задача да подберат някои от най-екзотичните закуски в света и - за наша голяма изненада, във въпросната селекция попада едно българско ястие - попарата.

"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва по-стария хляб на следващия ден. Това топло ястие е любима закуска от детството на много българи", разказват CNN и внимателно описват рецептата, като поясняват, че това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да прилича и на двете.

"В купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар се сипва топло прясно мляко или чай. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба, а ястието омекне. Яде се с лъжица", допълват от изданието, като не пропускат да споменат, че попара се яде и в Македония, и в Сърбия.

Лично на нас (като българи, които закусваме това от малки) попарата не ни се струва никак екзотична, особено когато е сложена в една компания с тунизийската супа от леблебия, мароканския багрир, украинските сиренки, японския омлет тамагояки, етиопското дженфо, както и яденето на наденица (понякога придружена с бира) за закуска, както е в Германия. От CNN обаче са на друго мнение.

Снимка 429783

Източник: iStock

Ако някой българин беше правил въпросната селекция, със сигурност щеше да добави и прословутата английска закуска, защото поне на нас боб и пържен бекон за закуска ни се струва доста екзотично.

Събуждането, закуската и грешките, които да не правим сутрин

Сутрешните навици, които провалят деня ни

Утрото невинаги е по-мъдро