Дори да не сме от параноиците, които изпитват ужас само от мисълта за бактериите, до които имаме досег непрекъснато, със сигурност имаме едно наум в ситуации, които представляват риск от зараза. И тогава пристъпваме към действия, които мислим, че ще успеят да ни предпазят.

Има обаче някои правила, които вероятно сме чували, но е по-добре да не прилагаме, защото нямат търсения ефект по отношение на защита от бактериите. Ето кои са те.

Тоалетна хартия върху тоалетната чиния

Когато ползваме обществена тоалетна, няма как да не ни минава мисълта за това колко хора са сядали на тоалетната чиния преди нас. Но да я покрием с тоалетна хартия не е сигурна бариера срещу микробите.

Тя е мека и абсорбираща, така че те лесно ще си проправят път. Но не бива да изпадаме в паника - кожата ни е достатъчна защита и бактериите могат да преминат през нея само ако имаме отворена рана.

Снимка 464513

Източник: iStock

Натискане на бутони с кокалчетата на пръстите

Копчетата на асансьора са същински развъдник за бактерии. Но да ги натискаме с лакти, кокалчета или други части на ръцете не е особено ефективен метод за предпазване - микробите се разпространяват лесно и все някак вероятно ще достигнат лицето ни.

Задържане на дъха, когато някой кихне или се изкашля

Заразите, които някой болен може лесно да ни предаде с кихане или кашляне, живеят много по-дълго, отколкото ни се иска. А надали ще можем да задържим дъха си за толкова продължително време.

Кашлянето, кихането и колко време бактериите остават във въздуха

Колко живеят бактериите след кашляне и кихане

Доста по-дълго, отколкото ни се иска

Петсекундното правило

Като малки сигурно сме го правили - изпускаме вафлата на земята, вдигаме я веднага и продължаваме да я ядем, защото е останала по-малко от пет секунди на земята.

Има логика в това, че контактът с бактериите е бил доста кратък, но не бива да подценяваме факта, че те могат да атакуват и за по-малко от секунда, пише The Healthy.

Чистене с антибактериални кърпички

Може да ни изглежда по-добра идея, отколкото никакво почистване, но истината е, че така само разнасяме бактериите от една повърхност на друга.

Снимка 464514

Източник: iStock

Използване на антибактериален гел

Някои са буквално вманиачени по него, но нищо не може да замени редовното миене с вода и сапун. Геловете съдържат много алкохол, който отмива естествената защита на кожата, а и трябва да търкаме ръцете си доста продължително, за да не е ефектът само разпространение на бактериите.