Една от най-вълнуващите и изследователски мисии в последната година се увенча с невероятен успех. Корабът на Ърнест Шакълтън "Ендюрънс", потънал в ледените води на Антарктида през 1915 г., беше открит почти непокътнат.

"Ендюрънс" беше открит на 3008 метра дълбочина в морето Уедъл, в "най-ужасната част на най-ужасното море на света", по думите на самия Шакълтън.

Търсенето на кораба започна преди месец, като изследователският екип на д-р Джон Шиърс потегли от Кейптаун. Експедицията включва 64 човека, както и 46-членен екипаж, които пътуваха на кораба SA Agulhas II, съобщават Guardian. Експедицията струва 10 милиона долара, като е финансирана от анонимен дарител.

"Ендюрънс" е открит край бреговете на Антарктида на около 6.5 км от последното му местоположение, посочено от капитана Франк Уърсли. Изследователите са изненадани от това колко запазен е корабът предвид факта, че е прекарал повече от 100 години под вода.

Историкът Дан Сноу, който е част от експедицията, коментира, че плавателният съд е във "феноменално" състояние. "В Антарктическият басейн няма прояждащите дървото микроорганизми, а водата е с чистотата на дестилирана."

Ърнест Шакълтън тръгва на експедиция с "Ендюрънс" през декември 1914 г., като целта му е изследване на континента Антарктида. Още през януари обаче корабът засяда сред ледовете, като Шакълтън извежда хората си заедно с провизии и три спасителни лодки.

"Ендюрънс" потъва окончателно на 21 ноември 1915 г., а Шакълтън и хората му живеят поне още пет месеца сред ледовете преди да предприемат спасително пътуване към остров Южна Джорджия в Атлантическия океан.

Д-р Шиърс, ръководител на експедицията по откриването на кораба, казва, че се надява хората да се вдъхновят "от това какво можем да постигнем като хора и какви предизвикателства можем да преодолеем, ако работим заедно". Чудесно послание на фона на случващото се в Европа и света в момента! Повече снимки от откриването на "Ендюрънс" има тук.