Историята разказва, че през Втората световна война американските военни в Италия не са били особени фенове на силното италианско еспресо и са искали да доближат напитката до черното кафе, което са свикнали да пият у дома. В крайна сметка този нов начин за приготвяне на кафе се харесва толкова много, че след войната последва войниците обратно в САЩ и даже се разпространява и в Европа.
И до днес в менютата на кафенетата можем да открием американото. Какво обаче го различава от обикновената чаша черно кафе?
Американото се приготвя с еспресо от силно изпечени и фино смлени кафени зърна. След това еспресото се залива с чаша гореща вода. По този начин първите глътки са с най-силен вкус на кафе. Постепенно еспресото се "разтваря" във водата и кафето се разрежда повече, като последните глътки пък са най-слаби.
Източник: iStock
Ако пък искаме да си направим студено американо, следваме стъпките наобратно - в чаша с лед и студена вода сипваме шот еспресо, пише Tasting Table.