Петък отново дойде и вероятно тази вечер ще отбележим края на работната седмица с едно или няколко питиета. И точно навреме, за да ни развали настроението, идва поредното изследване на британски учени, което ни подсеща да сме нащрек с алкохола.

Изводът този път е, че ефектът на една бутилка вино от 750 мл., изпита в рамките на седмица, се равнява на този на 10 изпушени цигари за седем дни при жените и пет при мъжете, когато говорим за предпоставки за развитие на ракови заболявания.

Снимка 415064

Източник: iStock

Тютюнопушенето се смята за по-рисков фактор от консумацията на алкохол, защото влияе негативно на повече органи, в които могат да се образуват ракови клетки. Единствената възможност цигарите да не ни вредят, е като ги откажем напълно.

Но това не значи, че алкохолните напитки са за подценяване. При тях от първостепенно значение е количеството и честотата на консумация. За съжаление, и бутилка вино на седмица се оказва много, според някои учени. Пиенето дори в умерени количества повишава риска от рак на гърдата при жените и от рак на черния дроб и стомашно-чревния тракт при мъжете.

Снимка 415059

Източник: iStock

Според последното изследване, при 1000 жени и също толкова мъже, които не пушат, при консумацията на една бутилка вино на седмица 10 мъже и 14 жени повече развиват рак през целия си живот, предава BBC.

Алкохолът и как да го съхраняваме правилно

Как да съхраняваме алкохола правилно

Няколко полезни съвета

Вероятно тази статистика не ни звучи особено стряскащо, особено като се има предвид колко други фактори влияят на развитието на онкологични заболявания. Не е казано, че трябва да се отказваме от удоволствието под формата на чаша вино, но и не бива да преминаваме границите на разумното.