Петък е и вероятно плановете ни за края на работната седмица включват и някое питие, макар и е домашна обстановка. Разбира се, няма нищо лошо да си сипем някоя и друга чашка от време на време, но е важно и да сме наясно с вредата, която можем да си нанесем, ако прекаляваме с високоградусовите напитки.

Според ново изследване на учени от Университета в Тексас, редовната консумация на алкохол пречи на способността ни да се концентрираме. Причината за този ефект е, че се блокират конкретни химикали в мозъка, които отговарят за фокусирането на вниманието ни.

Сред тези химикали е норепинефринът, който се отделя в мозъка, когато се опитваме да се съсредоточим върху нещо или просто да станем от дивана и да бъдем активни. След това веществото се свързва с рецепторите на определени клетки и ние фокусираме вниманието си върху това, което искаме да направим.

Снимка 508225

Източник: iStock

Но когато в организма ни редовно постъпват известни количества алкохол, този процес е възпрепятстван и се засягат когнитивните ни функции, в това число и възможността да се концентрираме.

Това е първото изследване, което доказва този ефект от пиенето. А сега ще се търси връзка между него и влиянието на алкохола върху двигателния контрол, извършван от мозъка.

Алкохолът, различните видове пиянство и как да разберем дали пием прекалено много

Пием ли твърде много

7 знака, които ни дават отговор

Както знаем, когато се напием, не можем да се държим на краката си, нито да ходим в права линия. И може това да е свързвано със същите процеси, които протичат в мозъка, предава Daily Mail.