Разнообразието от козметични продукти на пазара е огромно. Трудно можем да се ориентираме кой е точният продукт за нас, а ако започнем да четем етикетите внимателно, тогава съвсем ще се загубим в цялата тази информация.

На фона на бума на всички био и веган продукти, създадени с грижа за природата, но и за нас, все повече се говори и за вредните съставки в другите, "обикновени" продукти, които със сигурност намират място в нашето ежедневие.

Алергените в продуктите, които използваме, предизвикват различни реакции. Най-честата е контактен дерматит - когато имунната система отговаря на разпозната от нея заплаха със зачервяване, сърбеж и обриви по кожата.

Реакциите сa индивидуални, а за да разберем какво ги предизвиква често трябва да вървим по метода на изключването. Ето кои са химикалите, за които трябва да бъдем най-наблюдателни. И, разбира се - да ги избягваме, доколкото е възможно, за да си спестим излишни главоболия.

Снимка 436180

Източник: iStock

Пенители

Натриевият лаурилсулфат, по-познат като SLS, е обобщено наименование на различни пенообразуващи агенти, които се съдържат в продукти като паста за зъби, шампоан, душ гел или бомбички за вана.

Тези вещества действа почистващо, но и разграждат естествените масла върху кожата и в устната кухина. Така например пастата за зъби може да спре натрупването на плака, която разваля емайла. Междувременно обаче може да предизвика появата на язвички, защото химикалът дразни чувствителната кожа.

А когато използваме ежедневно измивни продукти за тяло и коса, които съдържат тези пенители, ние правим кожата и скалпа сухи, раздразнени и податливи на възпаления. Затова е добре да избираме продукти, на чиито етикет не виждаме SLS.

Снимка 436183

Източник: iStock

Антибактериални агенти

Звучи ни страхотно с едно измиване на ръцете бързо и лесно да премахнем всички бактерии, полепнали по ръцете ни. Но нищо не е толкова прекрасно, колкото изглежда.

Триклозанът е антибактериално и противогъбично средство, което се използва широко в сапуните, пастите за зъби, дезодорантите и дезинфекциращите гелове за ръце. То се абсорбира през кожата и устата.

Най-лошото е, че нежеланите реакции от него могат да възникнат дори месеци след употребата на продукт, в чийто състав влиза. Продължителното използване на триклозан не само нарушава защитната бариера на кожата, но и води до редица кожни проблеми, като екземи и дерматити.

Освен това, можем да развием алергия към триклозан, най-често ако използваме паста за зъби с това вещество. Добре е да го избягваме под всякаква форма, защото последни изследвания предупреждават за възможността да предизвиква рак.

Снимка 436184

Източник: iStock

Консерванти

Метилизотиазолинонът (MI) е антибактериален консервант. Той може да се съдържа и в продукти, които са обозначени като хипоалергични и нежни към кожата. Въпреки това, алергиите към това вещество са много чести.

В повечето случаи те се получават от честа и продължителна употреба на мокри кърпички, били те и бебешки. Затова трябва винаги да четем състава им, пише Daily Mail.

Парабелите спадат към химическите консерванти и намират място в почти всички козметични продукти. Те по-рядко предизвикват алергии, но определено не са подходящи за чувствителна кожа.

Снимка 436185

Източник: iStock

Синтетични киселини

Това са акрилатни съполимери, които се срещат най-често в лака за нокти, лака за коса и спиралата за мигли. Ако забележим каквото и да е зачервяване и дразнене, трябва веднага да спрем употребата на конкретния продукт, който ги съдържа.

Перуански балсам

Звучи ни като нещо естествено и полезно, но не е точно така. Ароматът му е нещо средно между ванилия и канела. Използва се най-често при създаването на афтършейфи и мъжки дезодоранти, както и в някои репеленти. 

Кои са най-честите причинители на алергия

Кои са най-честите причинители на алергия

Да ги отстраним от дома си

Перуанският балсам има антибактериален ефект, но и е и една от петте съставки в козметичните продукти, които най-често предизвикват алергии. Най-честата реакция са обриви по кожата, които не изчезват, докато не спрем употребата на продукта.