Отново навлизаме в сезона на алергиите и за много от нас пролетта се превръща от символ на красота и нов живот в неприятно преживяване. Очите парят, носът сърби и тече - имаме алергия към полените. Но за някои хора алергията е целогодишен спътник. Ето какви могат да бъдат и причините за нея.

Алергията към животни може да има няколко причинителя. Един от тях са частиците мъртва кожа, които падат от кучето, котката или дори птиците. Други причинители са белтъци от слюнката на животното или от мастните му жлези. В някои домове се откриват и едни нежелани домашни "любимци" - хлебарките, към които също може да сме алергични, колкото и неочаквано да звучи това.

Снимка 421924

Източник: iStock

Много хора са алергични и към един пренебрегван обитател на жилището - плесента. Тя се развива по влажните стени, ъгли или около мивката, а освен отблъскващия си вид, е доста вредна и за здравето. Особено спорите, които непрекъснато отделя във въздуха и вдишваме, без да го осъзнаваме. Симптомите, които предизвиква, са сходни с тези на алергията към цветния прашец и акарите.

Снимка 421927

Източник: iStock

Невидимите с просто око акари, обитаващи завивките и спалното ни бельо, също предизвикват алергични реакции и може дълго време да не успеем да разберем, че именно тяхното присъствие е това, което ни измъчва. Препоръчително е всяка седмица да перем завивките, калъфките и чаршафите си с гореща вода, за да се отървем от тези миниатюрни същества.

Снимка 421930

Източник: iStock

Ужилването от насекоми предизвиква лека алергична реакция у всеки, но при някои хора е по-силно изразена и дори застрашаваща живота, ако е придружена от анафилактичен шок - състояние, в което тъканите отичат и настъпва задушаване, ако не бъдат взети спешни мерки за овладяването му.

В този случай е важно незабавно да се потърси спешна медицинска помощ. При лека реакция е достатъчно внимателно да се извади жилото - ако е възможно, и да се приложат болкоуспокояващи антихистаминови препарати и лед - за спадане на отока и притъпяване на болката, ако е силна.

За да избегнем такива инциденти е добре да избираме дрехи, които не са в ярки цветове. Насекомите се привличат и от козметика и лосиони, които са силно ароматизиращи, заради което и повишават риска от ужилване.