Ракът е една от най-разпространените, коварни и страшни болести на XXI век. Според Световната здравна организация той е втората причина за смъртност в света. 

Болестта е много разпространена не само сред хората, но и сред много от животните. Акулите обаче са недосегаеми за страшните мутации на заболяването.

Причината да не могат да се разболеят е, че притежават изключителна силна имунна система, която ги предпазва не само от рак, но и от повечето други познати болести.

Снимка 437988

Източник: iStock

Разликата между имунната система на акулите и на човека е, че тяхната има две допълнителни "скрити оръжия". Едното от тях е намиращият се зад хранопровода орган на Лайдиг. Другото е т.нар. епигонален орган, разположен зад бъбреците.

Според редица учени, именно тези два допълнително подсилващи имунната система органа са основната причина тези морски обитатели не само да не се разболяват от рак, а и да оцеляват вече над 400 хил. години на Земята.

Мъжете, коремните мазнини, ИТМ и ракът на простатата

Опасните последици от биреното коремче

Още един риск за здравето при мъжете

Непрекъснато се правят изследвания, с които се цели да се докаже дали антителата, открити в хрущяла на акулите, могат да ни помогнат да се справим с рака, пише BBC.