Дори да ни се струва понякога, че всичко вече е открито и установено, особено що се отнася за здравето на човека, хората, отдадени на научни открития, винаги намират начин да ни изненадат. Така от последни проучвания става ясно, че е открит нов начин за поддържане здравето на венците и устната кухина - при това със средства, които са част от ежедневието ни.

Пробиотиците, чревното здраве и влиянието, което оказват върху сексуалния ни живот

Защо и сексът минава през стомаха - не само любовта

Могат ли пробиотиците да подобрят сексуалния ни живот

Според учените ежедневната употреба на пробиотици подобрява здравето на устната кухина, като значително намалява неприятни състояния на гингивит и други възпаления.

Проучване, публикувано едва преди няколко месеца, проследява ефекта от ежедневния прием на пробиотик върху здравето на венците при възрастни пациенти с гингивит. Половината от участниците в проучването са получили пробиотични таблетки за смучене, с бактериалния щам HN019 на Bifidobacterium lactis, изолиран от киселото мляко, докато другата половина - плацебо.

Снимка 607835

Източник: iStock

След осем седмици изследователите измерват състоянието на венците на двете групи и установяват, че хората, приемали пробиотика, имат значително подобрение на състоянието си. Това води до заключението, че пробиотиците играят значителна роля за подобряване и запазване здравето на венците и устната кухина.

Откритието е важно, тъй като здравето на устата е критерий за цялостното ни здравословно състояние. Лошата орална хигиена и състояния като гингивит могат да доведат освен до загуба на зъби, до увреждане на тъканите и костите и дори до когнитивен спад, водещ до деменция и болест на Алцхаймер.

Снимка 607837

Източник: iStock

И тъй като храносмилането започва още в устата, логично е и микробиомът (милиардите бактерии и гъбички, които обитават червата ни), а оттам и пробиотиците, да играят значителна роля в оралната хигиена и здравето. Така се оказва, че наред с ежедневното четкане на зъбите и почистването им с конец, пробиотиците също могат да бъдат полезна добавка към навиците ни за орално здраве.

Алцхаймерът, оралната хигиена, сънят и нови открития за заболяването

Ето какво отключва Алцхаймера

И колко е важен добрият сън

От Mind Body Green напомнят, че за здрави зъби не трябва да пренебрегваме и качественото и продължително сдъвкване на храната, както и приема на витамин D.