Голяма част от хората започват деня си с чаша ароматно кафе. Често то е първото нещо, което предхожда всички сутрешните ритуали и подготовки. Дори и миенето за зъбите - в което има известна логика, ако искаме да впоследствие да премахнем силния дъх на кафе, който се задържа за дълго в устата.

Бели или жълти зъби - професионално избелване и грижи или просто генетика

Защо някои хора имат по-бели зъби от останалите

Въпрос на грижа или просто генетика

Според редица специалисти по дентална медицина обаче, идеята да мием зъбите си непосредствено след като сме изпили кафето си не е особено добра. Причината е, че напитката е високо киселинна и отнема време - поне половин час - на слюнчестите протеини да разградят киселината.

И ако веднага след приема на кафе измием зъбите си, спомагаме киселината да се усвои от техните пори. А това води до повреждане на зъбния емайл и повишена чувствителност. 

Снимка 614619

Източник: iStock

Малко по-добри са новини за онези, които добавят мляко към кафето си, тъй като то намалява нивото на киселинност.

Затова вместо четка и паста, е добре след кафето да изплакнем първо устата си с малко вода за уста, тъй като тя намалява киселиността. И да изчакаме така поне 30 минути.

Съветът на специалистите е миенето на зъбите да е първото нещо, което правим сутрин - още преди да консумираме каквото и да е.

Снимка 614617

Източник: iStock

От друга страна, продължителният прием на кафе не е нещо, което трябва да ни притеснява. Според някои твърдения, ако го пием бавно, в продължение на часове, излагаме в по-голяма степен зъбите си на вредното влияние на киселините. Специалистите отново се намесват тук, твърдейки, че дори и така да пием кафе си, все пак слюнката постоянно се активира и непрекъснато почиства зъбите, пише Glamour.

Пробиоците и значението им за предодляване на възпаления и здравето на венците и устната кухина

Големите ползи на пробиотиците и за здравето на устата ни

Според ново проучване

И ако има някаква вреда в бавното пиене на кафе, то е по-скоро заради захарта, прибавена към напитката. Затова ако сме любители на кафето със захар, по-добре е да го консумираме в рамките на пет до 10 минути. Защото бавната консумация на захарта излага директно зъбите на повече увреждания.