Растенията у дома ни носят щастие, спокойствие и радост за очите. Да, те изискват и грижа, но ни се отблагодаряват по различни начини - като например пречистват въздуха в стаите. А има няколко конкретни вида, които можем да отглеждаме вкъщи, и се славят със своите лечебни свойства. Затова няма да сгрешим, ако попълним колекцията си с тях.

Стайните растения и колко ефективни са и срещу най-вредните замърсители на въздуха

Как цветята вкъщи ни предпазват от рак

Страхотна причина да си купим още някое

Алое вера

Много разпространено и използвано в козметиката, това растение може да ни спаси в редица ситуации, без да трябва да тичаме до аптеката или дрогерията. Гелът, който се съдържа в дебелите листа на алоето, се използва ефективно при различни кожни раздразнения като слънчево изгаряне и други и има моментален облекчаващ ефект. 

Освен това подпомага по-бързото заздравяване на всякакви рани, защото стимулира образуването на колаген - важна съставна част на кожните тъкани. Някои видове алое стават и за консумация и подпомагат храносмилането и здравето на червата, но трябва да се информираме добре дали това, което сме взели вкъщи, е от тях. А за да ни радва и да ни помага за дълго, алоето трябва да има достатъчно слънчева светлина.

Снимка 351010

Източник: iStock

Лавандула

Тя принципно расте на открито, но може да се адаптира и за живот вкъщи при подходящите условия - много слънчева светлина и топлина. Препоръчително е да поставим саксията до най-слънчевия прозорец у дома. А след това можем да се насладим на красивите й цветове и приятен аромат.

Лавандулата е известна най-вече със своите успокояващи свойства и благоприятно въздействие върху психиката и нервната система. Освен просто да вдишваме лавандулово ухание, може да си направим чай от няколко стръкчета или да я добавим в печива например. Важното е да сме пестеливи с количествата, защото иначе никак няма да ни допадне на вкус.

Мента

Тя е много лесна за отглеждане, като единственото условие е да не бъде в една саксия с друго растение. И винаги, когато усетим стомашно или друго неразположение, можем да откъснем няколко листа и да си направим чай. С него лекуваме както подуване и тежест в корема, така и болки в гърлото и други грипоподобни симптоми. А бонусът е, че е задължителна добавка към любимото мохито.

Снимка 648164

Източник: iStock

Лимонена трева

И тя е от семейството на ментата и също се отличава със свежия си вкус и аромат. Обича директна слънчева светлина и точно както ментата трябва да бъде в самостоятелна саксия.

Цитронелата има релаксиращо действие, подпомага съня и облекчава храносмилателни смущения. Може да се използва както за направата на чай, така и като добавка в различни салати и ястия, предава Reader's Digest.

Мащерка

Това растение е познато най-вече като подправка в кулинарията, но може да се използва и за друго, освен за овкусяване на ястия. От листата й може да си направим чай, който не са действа успокояващо на нервната система, но и облекчава настинка и храносмилателни проблеми. За да може да се възползваме от тези ползи, трябва просто да й осигурим достатъчно слънчева светлина по няколко часа на ден - най-добре в близост до прозорец.

Снимка 502675

Източник: iStock

Моринга

Известна още като дървото-чудо или дървото, което никога не умира, това растение е не само красиво, но и много полезно. То се слави със своите антиоксидантни свойства и високо съдържание на витамини и минерали. На много места в Субсахарска Африка и Югоизточна Азия листата му дори се считат за здравословна храна.

Цветята, вътрешните растения и как да се грижим за тях през есента и зимата

Как да се грижим за домашните растения през студените месеци

Съвети за преживяване на зимата

Морингата също е топлолюбиво растение, което трябва да отглеждаме до прозорец, за предпочитане с южно изложение, особено през зимата. Тя има противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, помага за облекчаването на стомашни проблеми, подпомага ставите и костите, както и сърдечно-съдовата система. Освен това може да се нанася под различни форми върху отоци, рани и белези подпомага възстановяването.