Когато времето навън застудее, от подготовка и промяна се нужда не само нашият гардероб. Ако отглеждаме растения у дома, трябва да се погрижим и за тях при смяната на сезоните. Ето няколко съвета какво точно да направим, за да преживеят любимите ни цветя зимата.

Светлина

Има растения, които обичат да са изложени на директно греене, докато други виреят най-добре в някой тъмен ъгъл. Добре е да не сменяме тяхното местоположение драстично, защото това може да се окаже пагубно за тях.

Кактусите и сукулентите например, обичат много слънце, затова и е възможно да започнат да се издължават през студените месеци, за да могат да приемат повече светлина. На други, като цитрусите, ще започнат да им окапват листата, защото топлината в стаята не кореспондира с количеството светлина, което получават.

Снимка 451034

Източник: iStock

Вътрешните первази се оказват най-добрата алтернатива за повечето растения, защото им осигуряват достатъчно слънчеви лъчи. Важно условие е тези первази да не са над радиатори, защото иначе ефектът ще е обратен.

Тъмнина

Много растения няма нищо против да са на по-тъмно, ако това значи и по-хладно място. Липсата на слънце, комбинирана с високи температури, може да бъде пагубна.

Но при понижаване на градусите се забавя и фотосинтезата и така нуждата от светлина е по-малка. На повечето стайни растения и 15 градуса са им достатъчни.

Проветрение

Резките промени в температурите могат да бъдат пагубни за растенията. Затова трябва да съобразим тяхното местоположение с притока на свеж въздух, когато отворим прозорците, и да ги поставим там, където няма да са изложени на течение.

Снимка 451032

Източник: iStock

Поливане и торене

Най-честата причина домашните растения да умират е преполиването. През студените месеци трябва да редуцираме количеството вода, което им даваме, горе-долу наполовина.

Така избягваме възможността корените да бъдат винаги влажни, което е предпоставка за загниването им. Така че - по-рядко поливане с по-малко вода. Същото се отнася и за торенето, защото процесът на растеж е много по-забавен.

Вредители

Зимата е времето, в което нашествието на вредители по нашите домашни растения може да достигне своя пик. В подобни случаи не бива да си спестяваме използването на специални препарати, които е препоръчително да са без пестициди, пише MSN.

Снимка 451033

Източник: iStock

Подрязване

Студените месеци не са подходящи за пресаждане на цветята, но това не значи, че трябва да ги лишим от всякакви грижи. Необходимо е редовно да премахваме увехналите и загнили листа, както и да ги подрязваме.

Домашните растения, насекомите и защо да слагаме клечки в саксиите

Как да предпазим домашните цветя от вредители

Бързо, лесно и евтино

Измиване

Трябва да почистим добре листата на растенията, за да могат да фотосинтезират слънчевите си лъчи с цялата им площ.