Киселите краставички са любима зимнина и независимо дали я приготвяме у дома или купуваме от магазина, си струва да запазим саламурата от буркана. Тя е богата на подправки и това я прави идеална за оползотворяване и в други ястия, та дори и в коктейли. Ето пет такива вкусни идеи.

Сок от кисели краставички - как да го превърнем в бърз и вкусен дресинг или разядка

Ето какво да направим със сока от кисели краставички

Идейна рецепта само с две съставки

За още една порция кисели краставички

След като сме изяли киселите краставички, сока от тях можем да използваме, за да си направим още една порция в същия буркан. Добре е след 24 часа да опитаме саламурата, тъй като има вероятност да е станала по-разредена и да има нужда да добавим още малко сол, оцет или подправки.

За дресинг

Сок от кисели краставички и майонеза е чудесна комбинация, която може да се превърне в страхотен дресинг за салата, особено картофена, зелева или пък такава с риба тон. В случай че изпробваме този вариант, е добре да внимаваме с добавянето на сол в салатата, тъй като сам по себе си сокът от краставичките е солен.

Снимка 692771

Източник: iStock

За пикантен сос

Вместо да добавяме пикантен сос, за да подсилим вкуса на различни ястия, можем да използваме сока от кисели краставички. Неговата киселинност ще освежи и подобри вкуса на готвени яхнии или пък по-бързи рецепти като мексиканските такоси. Освен с майонезата, която вече споменахме, сокът от кисели краставички се комбинира добре и с хумус, и с различни видове тахани. Така получаваме вкусен дип за зеленчуци.

Сокът от кисели краставички, махмурлукът, мускулните крампи, слънчевото изгаряне и за какво още помага той

Какво да правим със сока от киселите краставички

Защото той въобще не е за изхвърляне

За мариноване на месо

Марината със сок от кисели краставички е подходяща най-вече за пилешко и пуешко месо. Достатъчно е то да престои за поне два часа (но не повече от 12 часа), след което може да го приготвим както сме предвидили. Ако пък искаме да омекотим малко остротата на сока от кисели краставички, е достатъчно да добавим айрян към саламурата. По желание овкусяваме с щипка сол, черен пипер и подправки. В тази саламура месото може да остане за една нощ или до два дни.

Снимка 692772

Източник: iStock

За коктейл

В рецептата за Bloody Mary сокът от кисели краставички съвсем успешно замества лимоновия. А в едно Dirty Martini пък може да замени сухия вермут - или изцяло, или отчасти, в зависимост от личното ни предпочитание, пише Food & Wine.