Свикнали сме да казваме, че плодовете и зеленчуците са съществена част от здравословното хранене. Но е важно уточнението, че не бива да поставяме всички под общ знаменател, защото имат различно съдържание и хранителна стойност. И докато едни са наистина бомба от витамини и други полезни вещества, други, оказва се, са доста бедни на тях. Ето кои са те.

Още една причина да ядем повече плодове и зеленчуци

Още една причина да ядем повече плодове и зеленчуци

Особено при едно често срещано заболяване

Маруля и айсберг

Може тези зеленолистни зеленчуци да са любимата основна съставка в салата ни, но е добре да знаем, че не са особено хранителни. Съдържанието на витамини и минерали в тях е доста по-малко в сравнение с това в събратята им спанак и кейл. На фибри също не са богати, затова е добре винаги да ги комбинираме с други зеленчуци с по-пълноценен състав.

Краставици

Те са перфектни за допълнителна хидратация на организма заради голямото количество вода, което съдържат. Но лошата новина е, че нямат много друго, освен водата. Те са с ниска хранителна стойност, защото витамините и минералите в тях са в доста оскъдни количества.

Снимка 612238

Източник: iStock

Целина

Често я виждаме като основна съставка в редица здравословни смутита, а причината за това е, че е богата на фибри и бедна на калории. Но е важно да знаем, че има и ниска хранителна стойност, особено в сравнение с броколи и брюкселско зеле.

Тиквички

И те, подобно на краставиците, имат високо съдържание на вода, но ниско на полезни вещества. Най-много в тях е важният витамин С, но като цяло не трябва да разчитаме на тях за дневната доза витамини, минерали и антиоксиданти.

Домати

В тях се съдържат антиоксиданти като ликопен и витамини като К и С. Въпреки това, те са с по-ниска хранителна стойност от други плодове и зеленчуци. Същото важи и за чери доматите.

Снимка 615265

Източник: iStock

Ябълки

Често са определяни като едни от най-полезните плодове, но истината е, че са богати само на витамин С и бедни на останалите хранителни вещества. Освен това съдържат голямо количество захари, затова не бива да прекаляваме в количествата.

Банани

Още един любим и често консумиран плод, който няма какво толкова да ни даде. Богати са на калий и някои витамини, но също така и на захар и въглехидрати, което ги прави не най-здравословният избор. 

Грозде

Може да е сладко, но не е толкова полезно. Витамините и минералите в състава му са в малки количества за разлика от големите количества захар, пише Times ot India.

Колко точно плодове и зеленчуци трябва да ядем на ден

Колко точно плодове и зеленчуци трябва да ядем на ден

Основи на балансираното хранене

Като извод можем да заключим, че ако искаме да вземем най-доброто от плодовете и зеленчуците, трябва да консумираме разнообразни ежедневно и да се придържаме към препоръчителните пет порции на ден. Горските плодове, кореноплодните и някои зеленолистни зеленчуци са тези с най-високо съдържание на хранителни вещества, затова е добре да наблегнем именно на тях.