Портокалите са сред любимите ни зимни цитрусови плодове, които освен вкусни и сочни, са и особено ароматни. Корите им също отделят от свеж аромат и именно заради това са добри познайници в кулинарията.
В случай че у дома разполагаме с няколко портокала, вместо да изхвърлим корите, може да ги запазим и превърнем в нещо наистина вкусно, което да оползотворим в някоя рецепта. Ето пет идеи как да да използваме портокаловите кори в кухнята.
Захаросани портокалови кори
Захаросаните портокалови кори са често срещани в рецепти за печива и сладкиши, но всъщност чудесно биха паснали и в солени ястия и салати. За да ги приготвим, отстраняваме колкото е възможно повече от вътрешната месеста част на портокаловите кори, слагаме ги в съд с вода и оставяме да заврат. След това намаляваме котлона и оставяме да къкрят около 25 минути. Изваждаме портокаловите кори и ги отцеждаме.
Източник: iStock
После идва ред да напълним съда с прясна вода и да добавим захар, като разбъркваме, за да се разтвори. Оставяме отново корите да заврат, намаляваме котлона и оставяме да къкрят още 15 минути. Накрая внимателно вадим портокаловите кори от водата и ги оставяме да изсъхнат върху решетка.
Маслиново масло с портокалови нотки
Маслиново масло, обогатено с портокалов аромат, може да използваме, за да придадем цитрусова нотка на различни салати или ястия - особено такива, вдъхновени от азиатската кухня.
Източник: iStock
За да го приготвим, отстраняваме колкото е възможно повече от месестата част на портокаловите кори. За всяка чаша маслиново масло, са ни необходими корите на два портокала. И двете съставки слагаме в блендер и блендираме. После ги оставяме на стайна температура за един час, а след това прецеждаме през марля.
За печени ястия
Портокаловите кори може да съхраняваме и във фризера, където да са ни винаги подръка, когато печем зеленчуци и/или пиле. Достатъчно е да разпръснем няколко портокалови кори в тавата, за да добавим свежа цитрусова нотка към ястието.
Алкохолна портокалова напитка
Подобно на метода за приготвяне на лимончело, може да си направим и алкохолна портокалова напитка. За начало отстраняваме колкото е възможно повече от месестата част на портокаловите кори, за избегнем горчив вкус. След това ги слагаме да къкрят във вода за около 15 минути и отцеждаме. После идва ред да ги добавим към висококачествен алкохол, като уиски или водка, и да оставим инфузията да престои най-малко четири дни или най-много един месец.
Източник: iStock
След това прецеждаме алкохолната напитка от корите и я разреждаме със захарен сироп до около една трета. Според ориентировъчното съотношение за една бутилка алкохол са необходими корите от четири портокала.
Портокалов чай
За почитателите на безалкохолните напитки пък портокаловите кори могат да се впишат идеално към любимата чаша чай. Необходимо е единствено да ги добавим към насипен черен чай при запарката. Това ще придаде прекрасен цитрусов аромат на напитката, която може да се пие както топла в студените зимни дни, така и студена, като разхлаждащ вариант за по-топлото време, пише Fine Dining Lovers.