Може и на нас само така да ни се струва, но сякаш цените в магазините стават все по-високи, което или увеличава разходите ни, или ни кара да се лишим от закупуването на определени продукти.

Правилото 6-5-4-3-2-1, с което да улесним и оптимизираме пазаруването

Правилото 6-5-4-3-2-1, с което да улесним и оптимизираме пазаруването

И практично, и икономично

Има обаче няколко лесни начина, с които може да спестим пари. Стига да организираме времето и пазаруването си по-добре, което не е толкова трудно, въпрос на навик.

Планирането винаги е добра идея. Особено, когато става дума за менюто за седмицата. Разбира се, не е нужно да измислим ястие за абсолютно цялата седмица, но е хубаво да имаме план или поне представа както ще готвим.

Снимка 698540

Източник: iStock

С правилното планиране може едновременно да спестим пари от купуването на ненужни продукти и да спестим време, прекарано в кухнята. Проверката на наличностите също е от ключово значение. Ако за дадено ястие ни трябва определен продукт, то е добре първо да проверим дали го имаме в шкафа или хладилника.

Ако той е наличен и в достатъчно за ястието количество, то няма нужда да го купуваме отново. Така например, ако ни трябва спанак, то може да се окаже, че имаме такъв в хладилника и няма нужда да купуваме нов. Така хем няма да изхвърляме храна, хем ще спестим пари в магазина.

Снимка 698536

Източник: iStock

Списъкът е важен. Пазаруването по списък ще ни гарантира, че няма да забравим някоя важна съставка или продукт. Ако се придържаме към него и избягваме импулсивното пазаруване, то така със сигурност ще спестим пари, пише Treehugger.

Замразените храни, които е добре винаги да имаме в кухнята

Замразените храни, които е добре винаги да имаме в кухнята

Съвети за всяко практично домакинство

Трябва да преосмислим ролята на фризера. Да, в него със сигурност ще съхраняваме повече сурови продукти и месо. Но можем да спестим пари, ако замразяваме останалата ни храна като супа например. И ако сега не ни се яде пилешка супа. То няма нужда да я изхвърляме, а просто да я замразим и да я консумираме след няколко дни или седмица например.