За замърсяването на океаните с пластмаса знаем все повече и повече, а фактите изглеждат все по-стряскащи. Борбата с този екологичен проблем е трудна и дълга, но първите стъпки вече се правят със забраняването на пластмасовите изделия за еднократна употреба. 

Все повече усилия се полагат и в сферата на рециклирането. И то не само на онези отпадъци, които осъзнато изхвърляме разделно, а и на онези, които отново осъзнато, за съжаление, изхвърляме в морета и океани. Вече имаме няколко модела обувки, създадени от рециклирани отпадъци от водите.

adidas и успехите на маратонките от отпадъци

Къде се крие успехът на маратонките от отпадъци

Какви са бъдещите проекти в тази насока

Но сега е време за нещо ново и различно, което ни звучи като страхотна идея. Superocean Heritage II Chronograph 44 - часовник както за феновете на красивите аксесоари, така и за тези, които ги е грижа за чистата природа. Той е продукт от колаборацията на бранда Breitling с 11-кратния световен шампион по сърф Кели Слейтър.

Корпус от неръждаема стомана, луминесцентен циферблат, съчетаващ тъмно- и светлосиньо. Дизайнът на часовника е вдъхновен от морските дълбини, в които се преливат различни нюанси и дълбини. И всичко това е в комбинация с текстилна каишка. Именно тя е причината дa обърнем толкова внимание специално на този модел часовник.

Снимка 394046

Източник: Instagram / Juwelier Ellert

Каишката е направена от рециклирани найлонови отпадъци, като тези, които се закачат по рибарските мрежи на повечето места по света. Там те изглеждат грозно, но този часовник е доказателството, че с желание и с добри намерения всичко се видоизменя. А с още повече желание тези боклуци може въобще да не стигат там, където не им е мястото.

Часовникът, който определено изглежда впечатляващо, успя да ни грабне не само с дизайн, но и с идеята, която стои зад него. За съжаление, не е по джоба на всеки, защото цената му е 7100 долара. Но добрата новина е, че това вече не е единственият часовник, направен поне частично от рециклирани боклуци.

Една подобна идея събра необходимото финансиране за реализирането си за отрицателно време в платформата Kickstarter. За направата на Awake сe използват почти изцяло рециклирани материали - не само пластмаса, но и стомана. Tе се събират по азиатските брегове и вредите от транспорта им също са сведени до минимум.

Каишката е от пластмасови бутилки, озовали се в морета и океани. А в процеса на оцветяването й в различни цветове се използват само и единствено естествени бои (от зеленчуци например). Няма как да пропуснем и красивия циферблат, вдъхновен от сините и зелените цветове в природата, както и соларното зареждане.