Vintage модата - т. е. "старата" мода, която се отличавала с твърде високото си качество и днес има своите привърженици и своите изисквания: необходима възраст, знаменита фамилия на производителя, характерни за епохата черти, пише ТЯ.bg.
Тя няма нищо общо и не трябва да се бърка с т.нар. стандарт second hand.
Най-популярни за любителите на тази мода са дрехите и аксесоарите, парфюмерията и мебелите.

Благодарение на своята достъпност, дрехите от Vintage стила са най-популярни. Страстните любители с удоволствие носят дрехи, появили се на бял свят от 1920 до 1975 година. Дрехите от този период се определят като антикварни, тези, които са от края на 75 година до края на 80 години - ретро, а останалите (произведени през последните 20 години) са отнасят към стила модернизъм.

Смята се, че интересът към Vintage дрехите е провокиран от появилата се през 90 години мода за защита на околната среда, от идеята на вторичната преработка и използването на отпадъците. Тази мода е особено подходяща за хората с ограничени доходи, които не могат да си позволят скъпи маркови дрехи.

Ако за носенето на "старовремски" дрехи се изисква някаква смелост и чувство за стил, то използването на парфюмерията не изискват никакви специални качества. Още повече, че с тази "миризма" можете да подчертаете своята индивидуалност. Към Vintage парфюмерията се отнасят само тези аромати от известни марки, които са били създадени от 1930 до 1980 година и свалени от производство. Въпреки своята възраст парфюмите и тоалетните води са способни да запазят своите ароматични свойства, ако те са били добре запечатани и съхранявани на хладно място. Ако не са помътнели и нямат утайка, се смятат за годни за употреба.
Vintage парфюмерията се ползва с по-малко популярност от облеклото. Цените на ароматите са около 10-15 долара, въпреки че има и за по 150-200 долара. Най-предпочитани са Drakkar на Guy Laroche, Eau de Lanvin на Lanvin, Madame Roshas на Roshas.

Дизайнерите, завладени от тази мода, също се опитват да създадат Vintage интериор. За целта те използват само предмети и мебели, които са създадени преди 50 години. Известно е, че купуването на старинна мебел е скъпо удоволствие. И затова в този област е популярен не самия Vintage, а пресъздаването на “старинния” стил. За това способстват съвременните технологии, благодарение на които върху всяка мебел могат да се появят следи от ръжда, изтъркване от камък, зелен налеп върху бронз, следи от бръмбар в дървото. За създаването на този интериор играят голяма роля реставраторите, които трябва не само натурално и на подходящото място да “състарят” предметите, но и да изберат подходящите за епохата материали и покрития.

ТЯ.bg