С изиграни почти 1500 представления само за три години, пет награди "Тони" и дори една "Грами", "Звукът на музиката" е сред най-награждаваните от критиците и любими на публиката бродуейски мюзикъли. Световната му премиера е през 1959 г., а само две години по-късно излиза и първата продукция на Уест Енд в Лондон.

“Ана Каренина”, Лев Толстой, П. И. Чайковски, Лео Муич и премиерата на балета в Софийска опера и балет

Нов прочит на класическата "Ана Каренина"

Руската класика, която ще оживее на българска сцена

След успеха на мюзикъла, е направена и негова филмова адаптация, която също получава голямо признание. Филмът от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели цели пет награди "Оскар", включително за най-добър филм и най-добър режисьор (на заглавната снимка).

Сега, макар и години по-късно, "Звукът на музиката" най-после оживява и за българската публика, която ще може да чуе популярната музика на Ричард Роджърс и въздействащия текст на Оскар Хамърстайн II.

Сюжетът, който е базиран на мемоарите на Мария Аугуста Трап - "Историята на певците от семейство Трап", ни пренася в Австрия от 1938 г. Тогава Мария, която се колебае дали да стане монахиня, временно приема работа като гувернантка в голямо семейство. Постепенно жената се привързва силно към децата и се влюбва в овдовелия им баща - капитан фон Трап. След като обаче той е привикан в германския флот, се противопоставя на нацистите и бяга от Австрия заедно с Мария и децата.

Семейната история е разказана с много чувство, настроение и разбира се, музика. Певицата Весела Делчева влиза в ролята на Мария, която ще накара децата на капитана да запеят. За ролята на самия капитан фон Трап пък е избран Александър Георгиев. Освен главните действащи лица, на сцената ще излязат и баронеси, барон, адмирал и други персонажи от времето преди Втората световна война.

Режисьор на мюзикъла е Уест Хайлър, а диригенти - Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографията е дело на Джереми Барнет, костюмите на Уитни Локър, а хореографията е на Риолина Топалова.

Мюзикълът се изпълнява на български език със субтитри на английски.

“Дама пика”, Пьотър Илич Чайковски, Вера Петрова и новата премиера в Софийска опера и балет

Как звучи „шедьовърът на студената ярост“

Руската “Дама пика” на сцената на Операта в София

Премиерата на "Звукът на музиката" е на 9 януари от 19 ч. в Софийска опера и балет. Следващите дати са 10, 16, 17, 30 и 31 януари, а повече информация има тук.