Жана и Стивън се срещат за първи път през 1971 г. Тогава тя е първокурсничка, а той - студент в един от университетите в Чикаго.

Дейвид Балъгън, Mensa и историята на момчето, което на 9 години завършва училище

Когато на 9 завършиш гимназия и вече си избираш колеж

Необикновеният ум на Дейвид Балъгън

"Той беше първата ми любов. Той беше истинската ми любов", разказва Жана. Майка ѝ обаче е категорично против връзката ѝ със Стивън, понеже той е чернокож. Двойката обаче се среща тайно в продължение на цели седем години.

Но след като Жана завършва и си намира работа като медицинска сестра, ѝ става все по-трудно да се вижда със Стивън, който тогава няма кола, а тя трябва да пътува дълго и да работи късни смени. Тя не крие, че винаги е обичала майка си, но несъгласието ѝ да е заедно със Стивън им пречи в отношенията.

Младите са обсъждали да се женят, но Жана се е страхувала да каже "да", защото е щяла да загуби семейството си. В последствие тя отказва предложението за брак на Стивън, което е съкрушителен момент и за двамата. "Тогава съжалявах, съжалявах за начина, по който го направих, но го направих", споделя Жана.

Следващите четири десетилетия те прекарват без да си говорят и като водят съвсем отделни животи. И това продължава така да 2021 г., когато Жана е вече разведена пенсионерка, а майка ѝ не е жива. Тогава тя започва да търси Стивън и в крайна сметка го открива в старчески дом.

"Трябваше да знам: добре ли беше? Женен ли беше? Щеше ли да ми прости?", казва Жана. Тя разказва още, че в момента, в който е влязла в стаята в дома, той веднага я е разпознал, казал е името ѝ и е започнал да плаче.

"Знаех, че той все още ме обича", казва Жана. На 8 август 2021 г. Стивън се мести в дома на Жана в Орегон, САЩ и оттогава е там. "Тя е прекрасна. Тя е моето сърце и душа. Искам винаги да живея с нея", казва той.

Каору Митома, Брайтън и как японецът отказва професионален договор, за да следва в университет

Момчето, което избра образованието пред професионалния договор

Каору Митома дава пример

Няколко месеца по-късно я моли да се омъжи за него. И след като 69-годишната Жана най-накрая казва "да", със 73-годишния Стивън са официално съпруг и съпруга от 15 октомври 2022 г., пише People.