Докъде бихме стигнали, за да покажем религиозната си вяра? Някои семейства в селските райони на Индия - както индуисти, така и мюсюлмани, са готови да оставят бебетата им да бъдат хвърлени от покрива на светилище, за да бъдат хванати в опънат чаршаф на около 10 метра отдолу.

Индия, лявата ръка и за какво не бива да я използваме там

Какво не бива да правим с лявата си ръка в Индия

Странни обичаи има навсякъде по света

Ритуалът, отдавна популярен в щатите Махаращра и Карнатака, датира отпреди почти 700 години, от времето, когато детската смъртност е била висока, медицинските познания са били оскъдни и семействата са имали малко къде да се обърнат за помощ.

Легендата разказва, че светец съветвал хората, чиито бебета умирали, да построят светилище и да хвърлят болните бебета от покрива, за да покажат доверието си във Всемогъщия. Когато родителите го правили - според историята, бебетата били чудодейно прибрани на безопасно място в чаршаф, подобен на хамак, който се появявал във въздуха.

Снимка 679700

Източник: iStock

Оттогава нататък молитвите за раждане на здраво бебе в региона включват обещание да се хвърли бебето, което да бъде хванато в чаршаф от земята, като принос към бога, който е изпълнил молитвите. Селяните вярват, че ритуалът носи на детето дълъг живот и късмет и твърдят, че не вреди.

Практиката е подложена на критика през 2009 г., когато широко разпространено видео, записано в Баба Умер Дарга, светилище в Солапур, Махаращра, кара Националната комисия за защита на правата на детето да се намеси. Комисията прави проверка и разпорежда хвърлянията на бебета да бъдат прекратени.

Снимка 679699

Източник: iStock

"Ние не подкрепяме тази суеверна практика", казва Г. Моханти, медиен съветник в комисията. "Това е против интереса на децата. Може наистина да са уплашени и никой не знае как това се отразява на психиката им."

Длъжностни лица казват пред New York Times, че практиката е незаконна според индийския закон за правата на децата, а местните полицейски власти в Солапур твърдят, че не са получавали никакви сигнали за хвърляне на бебета от 2010 г. насам. Въпреки това някои хора настояват, че това продължава в малък мащаб в някои села, включително в Мангасули, където Кхандоба, е почитан от индусите като божество на семейството.

Снимка 679701

Източник: iStock

"Практиката продължава през цялата година и бебетата се хвърлят в рамките на два месеца след раждането, независимо дали вали или грее - това е традиция", каза Джавед Фардин Ахтар, жител на близкия град Сангли, който твърди, че е бил свидетел на ритуала в Мангасули.

Наланда в Индия - университетът, който промени света

Университетът, който промени света

Едно легендарно учреждение с вековна история

Според него обаче самото хвърляне е извършено не от родителите, а от опитни поклонници на светилището. След едно отскачане на чаршафа, бебетата бързо се връщат в ръцете на родителите, чакащи нетърпеливо в аплодиращата тълпа долу.