Всеки зоопарк по света би бил щастлив, ако сред животните му има панди. Всъщност доста световни зоологически градини имат договори с китайското правителство за опазване на редките бозайници, чрез които отглеждат поне по една двойка от тях.

Пандите, бамбукът, чревните бактерии и как са толкова дебели, когато се хранят само с него

Как пандите ядат само бамбук, а са толкова пухкави

Това им е чарът

Такъв е и Ähtäri Zoo - зоопарк във Финландия, където живеят двойката панди Луми и Пири. Те са настанени там през 2018 г. и договорката е да останат в скандинавската страна 15 години.

Луми и Пири обаче ще бъдат върнати преждевременно в Китай, защото зоопаркът вече няма бюджет да се грижи за тях заради растящата инфлация.

Ähtäri Zoo е частна компания и е инвестирала 8 милиона евро за обособяване на пространството за отглеждането на пандите. На година пък издръжката им възлиза на 1.5 милиона евро, като част от тях е таксата за опазването им, която се плаща на Китай.

Зоопаркът, който се намира в централната част на Финландия, се е надявал да привлече повече посетители, като по този начин да облекчи цената на отглеждането на Луми и Пири. Пандемията обаче се е отразила негативно на работата му, както и настоящата инфлация.

Снимка 684099

Източник: iStock

Това е причината пандите да бъдат върнати преждевременно в Китай - те ще бъдат във финландския зоопарк до 20 октомври. От 1949 г. насам Китай има практиката да изпраща панди в чуждестранни зоопаркове с цел популяризация на редките животни, заздравяване на двустранните връзки между държавите и изглаждане на по-добър международен имидж, уточняват Guardian.