Всички сме виждали снимки и видеа, на които панди съвсем лежерно и сладко-сладко си похапват бамбук. Но може би до този момент не сме се замисляли как тези симпатични мечета са толкова пухкави, хранейки се само с въпросното растение.
Същият въпрос са си задали и учени от Института по зоология на Китайската академия на науките и са се наели да открият отговора му. И така за пръв път откриват причинно-следствена връзка между чревната микробиота на пандата и нейния фенотип (външния вид на тялото).
Пандите се хранят изключително с влакнест бамбук. През по-голямата част от годината консумират само неговите листа, а в един малък период в късната пролет и началото на лятото наблягат на новопокълналите бамбукови филизи, които са богати на протеини.
Източник: iStock
А сега се установява, че в чревната им микробиота настъпват промени в сезона на растеж на младите бамбукови филизи. Те помагат на тревопасната мечка да натрупа повече тегло и да съхранява повече мазнини, с които да компенсира липсата на хранителни вещества през периодите, в които трябва да се храни само с бамбукови листа. Така си остава пухкав през цялата година.
Учените откриват, че пандите имат значително по-високо количество от бактерията Clostridium butyricum в червата си по време на сезона на филизите в сравнение със сезона на бамбуковите листа, предава Phys.
Подобни промени в чревните бактерии се наблюдават и при други животни. Някои видове маймуни например имат различна чревна флора през лятото, когато ядат пресни листа и плодове, в сравнение с тази през зимата, когато се хранят с кора от дървета.
ivaylo-mladenov
на 27.01.2022 в 13:46:15 #1Чудни същества Интересно е за бамбука