Днес на пазара се предлагат вина в най-различни по форма бутилки, но има няколко класически стила. Формата не оказва влияние върху вкуса на виното, но крие своята история и традиции.

Производителите на вино се спират на три основни вида бутилки: бургундската, бордо и тази от Елзас/Мозел. Всяка от тях е предпочитана за определени видове вино, в съответствие с историята на произхода си.

Снимка 416149

Източник: iStock

Бургундската бутилка

Тя се е появила през XIX век, а формата ѝ е с обли извивки, "паднали рамене" и по-широка основа от останалите два широко разпространени вида. Смята се, че по онова време за производителите на стъклени бутилки това е била най-лесната за създаване форма.

Производителите на вино от Бургундия я използвали, за да транспортират в нея създадените от тях вина шардоне и пино ноар. И до днес тези вина често се срещат в бургундска бутилка. По традиция в такава се слага и бяло вино, което в някакъв момент от отлежаването си е било в дъбова бъчва, но това не винаги е така днес.

Снимка 416150

Източник: iStock

Бутилка бордо

Почти веднага след създаването на бургундската се появила бутилката бордо, която се превърнала и в най-често използваната в света. Тя е права, с изразени "рамене" и се свързва най-често с популярните каберне совиньон и мерло.

Според повечето хора формата й е предназначена при наливане на виното в чаша да задържа в раменете си утайката, която се получава при престояването на старо бордо. Но не е доказано, че именно това е причината. Според други, бутилката е с този дизайн заради единствената цел да се различава от бургундската.

Снимка 416151

Източник: iStock

Бутилката от Елзас/Мозел

Скоро след бутилката бордо се появява тази от Елзас/Мозел, която в началото се използва за сухото и сладко бяло вино ризлинг, но днес в нея се предлагат и сходни вина, като гевюрцтраминер (или просто траминер).

Формата е много фина и нежна, без рамене. Смята се, че причината да бъде такава е начинът, по който е била транспортирана по река Рейн - в малки речни кораби, в които трябвало някак да се поместят възможно най-много бутилки.