Вече са ясни големите победители на Оскари 2024, които се раздадоха снощи, 10 март. Сред спечелилите няма особени изненади, по пък затова тъкмо в навечерието на церемонията стана ясно, че един от номинираните филми вероятно е плагиатстван.

Оскари 2024 - ето кои са големите победители

Големите победители на Оскари 2024

Церемонията се състоя, а ето и кой се прибра у дома със статуетка

Става дума за "Заседнали" на режисьора Александър Пейн и сценариста Дейвид Хемингсън, който попадна сред избраните да се бори за статуетка в категорията за най-добър оригинален сценарий. Филмът обаче загуби от "Анатомия на едно падане". Останалите номинирани в същата категория бяха Meastro, May December и Past Lives.

В противоречивия "Заседнали" историята проследява циничен учител в интернат (Пол Джиамати), който е принуден да се грижи за един от учениците (Доминик Сеса) по време на коледната ваканция. Според сценариста Саймън Стивънсън обаче сюжетът във филма има поразителни прилики с неговия непродуциран сценарий за Frisco - филм, в който главният герой е циничен педиатър, който в продължение на няколко дни се грижи за свой пациент тийнейджър. Сценарият на Frisco всъщност добива известна популярност още през 2013 г., но само за да попадне в списък с най-добрите непродуцирани сценарии за годината.

Саймън Стивънсън дори е подготвил документи, които сравняват сцени от двата сценария, както и цялостната им структура, и са публикувани от Variety.

анкета

Беше ли справедливо раздаването на Оскарите тази година?

Виж резултати

Да, напълно 32.0%

Не, за поредна година се изложиха 27.2%

Важното е, че Килиън Мърфи спечели 16.0%

Бяха скучни, нямаше никакви изненади 24.8%

"Смислената цялост на сценария за "Заседнали" е копирана от сценария на Frisco. Това включва цялата история на сценария на Frisco, структура, последователност, сцени, ред по ред същност на действие и диалог, герои, взаимоотношения, тема и тон. По-голямата част от това е направено ред по ред и голям брой уникални и специфични елементи, създадени за Frisco, са лесно и недвусмислено разпознаваеми в "Заседнали"", се казва документите.

Засега от гилдията на сценаристите (WGA), режисьорът на номинирания за Оскар филм Александър Пейн, както и сценаристите Дейвид Хемингсън и Саймън Стивънсън няма коментар по темата.

Оскари 2024 - къде да гледаме номинираните филми тази година

Къде да гледаме номинираните за Оскар филми тази година

Някои на кино, други - и в стрийминг платформите

Междувременно от The Hollywood Reporter припомнят, че екипът на "Заседнали" са разказвали как се е случил филмът. Според изданието режисьорът Александър Пейн отдавна е искал да направи филм, сниман в училище-интернат, а сценаристът Дейвид Хемингсън вече е имал написан непродуциран пилотен телевизионен филм, сниман в училище. Пилотният сценарий е привлякъл вниманието на Пейн и той се обадил на сценариста.