Когато чуем за айсберг, вероятно първо се сещаме за Титаник и неговото потъване, предизвикано от огромен леден къс. Но днес има един по-известен айсберг, кръстен A23a. Той е не само най-големият, но и един от най-старите в света. А ето и защо всички говорят за него в последните дни.

Пореден нов остров се появи край бреговете на Япония в Тихия океан

Защо Япония често се "сдобива" с нови острови

Специфични геоложки и географски фактори

Огромното парче лед е два пъти по-голямо от територията на Лондон. Дебелината му е около 400 метра, а площта е близо 4000 квадратни километра. A23a се откъсва от ледения шелф на Филхнер-Роне през 1986 г., отцепва се и се спуска почти веднага на дъното на морето Море Уедъл, намиращо се край бреговете на Западна Антарктида.

Сега този айсберг, стоял десетилетия на морското дъно, е в движение. Учените са установили, че в последната година той се е движел бързо и е на път да напусне антарктическите води. Засега обаче не е ясна точната причина, довела до това активно движение след повече от три десетилетия застой. 

Вероятно с течение на времето се е случило изтъняване на долните слоеве, което е довело до по-голяма подвижност и му е позволило да се освободи от дъното и да започне да се движи с помощта на теченията в океана. Вероятно и климатичните промени и затоплянето на водата в Световния океан са дали своя принос за явлението.

“Златното яйце” на дъното на Тихия океан - какво може да представлява то според учените

Мистерията от дъното на Тихия океан “като от филм на ужасите”

Какви са предположенията на учените

Учените определят, че скоростта, с която се движи в момента, е около пет километра на ден. Очаква се A32a сега да се придвижи към Южния океан по пътека, известна като "алея на айсберга", по кяото се придвижват и други като него. Но е голяма рядкост парче ред с това огромни размери да се види в движение, предава CNN.