По време на проучвателните си мисии не е изненадващо за учените да се натъкнат на нови видове, които обикновено не им е трудно да категоризират. По-озадачаващ обаче е случаят с откритието от експедицията Seascape Alaska 5 на Националната администрация за океански и атмосферни изследвания (Noaa).

Извънземните съществуват - ученият Ави Льоб с нови открития от дъното на Тихия Океан

Това ли е доказателството, че извънземни съществуват

Откритие като никое досега

Изненадващата находка на дъното на океана край тихоокеанското крайбрежие на Аляска е "златно яйце" с дупка в центъра. За да разберат какво точно представлява то, изследователите вече провеждат тестове и ДНК анализ.

Това, което засега се знае за мистериозния кръгъл обект, е, че има деликатна текстура, подобна на кожна тъкан. Предположенията на учените са, че находката е вероятно да е или излюпено яйце, или морска гъба. А за дупката подозират, че се е образувала при излюпване или при проникване на хищник.

Снимка 633231

Източник: oceanexplorer.noaa.gov / NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

"Просто се надявам нещо да не излезе оттам. Това е като началото на филм на ужасите", са думите на един от учените от Noaa.

Друг изследовател пък споделя, че често става свидетел на нови неща, но рядко не е наясно какво представляват те. "Необичайното в това нещо е, че дори не сме сигурни какво е то. Яйце ли е, гъба ли е, какво е", допълва тя.

Снимка 633230

Източник: oceanexplorer.noaa.gov / NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

По думите ѝ е по-вероятно обектът да е яйце, като изтъква месестата му текстура и дупката, от която нещо е излязло или пък влязло. Колебанието, че находката може би е яйце, обаче е свързано с това, че не прилича на нито едно яйце, което е виждала досега.

"Ако е яйце, наистина интересният въпрос е чие е яйцето. Доста е голямо. Това не е яйце от малка риба. Има големи размери", казва още изследователката.

Капсула на времето на древен океан на 600 милиона години е открита в Хималаите

Океан насред Хималаите

Учените, които откриха ценна капсула на времето

Въпреки че е малко вероятно да бъде възможно точният вид на мистериозната находка да се идентифицира, с ДНК тестовете би трябвало да може да се установи поне към кое семейство принадлежи тя, пише The Guardian.