Тази неделя, 19 февруари 2023 г., отбелязваме 150 години от смъртта на Васил Левски. Годишнината е повод за излизането на няколко книги, посветени на един от най-важните образи в българската история.

"Да предадеш Левски"

Както Левски е един от най-големите герои за България, така и предателството му, предшествало обесването му, е един от най-срамните моменти в историята ни. "Конспирации, издайници, пари" е продължението на заглавието на новия труд на Искрен Красимиров.

Снимка 606957

Източник: Колаж / Колибри

След дебютната си книга "Да убиеш Ботев", той провежда своеобразно историческо разследване, за да стигне до имената не само на физическите, но и на идейните предатели на Апостола. И до по-големия и тежък въпрос: доколко българите са желаели свободата си и каква цена са били готови да платят за нея?

Изд. Колибри, 15 лв.

"Васил Левски: Драмата на избора"

От друга перспектива поглежда на Дякона Ивайло Христов. Безспорен остава фактът, че в българската история няма друг образ толкова идеализиран, съвършен и почти светец, какъвто е този на Левски. Христов обаче си задава въпроса какъв е бил човекът Васил Левски.

Снимка 606956

Източник: Колаж / Изток-запад

И припомня, че едно нещо го отличава от други революционери като Ботев и Раковски - самообладанието му и способността съвършено да владее своите чувства. Бил ли е обаче щастлив Апостола? Къде са оставали чисто човешките му слабости и желания? И защо никога в писанията си не ни е занимавал с тях?

Изд. Изток-Запад, 24.99 лв.

"Васил Левски (Дяконът)"

По повод годишнината от обесването на Апостола излиза и ново издание на първата му биография, публикувана едва десет години след смъртта му. Говорим за творбата на Захарий Стоянов, който е не просто хроникьор на случилото се в годините преди Освобождението, но и активно участва в освободителните борби, и от първо лице разказва за делото на Левски.

Снимка 606958

Източник: Колаж / Кръг

В оформлението на новото издание, дело на Капка Кънева, са включени елементи от онова на първото издание, както и архивни документи, както и кратък речник на думи, използвани от Стоянов, които вече са излезли от употреба.

Изд. Кръг, 12.90 лв.