Във втория петък от коледния месец събираме три класически романа с разкошни нови издания - ценно допълнение към библиотеката на всеки. И страхотни за подарък.

Снимка 556822

Източник: Enthusiast

"Христос отново разпнат"

Малко гръцко селце на име Ликовриси в началото на 20 век, когато страната все още е част от Османската империя. Навечерието на Великден е, а в Ликовриси има традиция на всеки седем години по това време жителите да пресъздават в пиеса страданията на Исус от Страстната седмица. Малко след като е определено кой каква роля ще играе, в селото се появява група бежанци, които търсят помощ. И страстите христови в романа на Никос Казандзакис внезапно се превръщат в реалност.

Изд. Enthusiast, 28 лв.

Снимка 556821

Източник: Лист

"Дар"

Романът на Владимир Набоков е последният му, написан на руски език. А историята в него до голяма степен напомня живота на писателя от ранните му емигрантски години. Подобно на самия Набоков, Фьодор се интересува от пеперуди и шахмат, литературата е неговата страст, и е потомък на руски аристократи. Живее мизерно в Берлин, където се влюбва в дъщерята на хазаите си и планира първия си роман. Новото издание на "Дар" излиза 24 години след оригиналното.

Изд. Лист, 22 лв.

Снимка 556820

Източник: Кръг

"Война и мир"

Романът на Лев Толстой едва ли има нужда от представяне. Новото издание е разделено на четири красиво оформени тома с твърди корици в класическия превод на Константин Константинов от 1957 г. Затова пък той е съпроводен от 50 илюстрации, дело на небезизвестния художник и илюстратор Теодор Ушев. Той работи с туш и оризова година близо година. "Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм", казва Ушев.

Изд. Кръг, 76 лв.