Tetris е игра, изобретена през 1985 г. в Съветския съюз от Алексей Пажитнов. Целта била да се подреждат различни фигури от по четири квадратчета. Оттам идва и името на играта - "Тетрис" - от гръцката дума за цифрата четири - "тетра".

Сега стана ясно, че 13-годишният Уилис Гибсън от Оклахома е първият човек, победил Tetris след пускането на играта преди близо четири десетилетия.

Години наред хората вярват, че ниво 29, където скоростта е максимална, е последното ниво на играта. Въпреки това, след десетилетия на експериментиране с различни методи, отдадените геймъри успяват да го победят, за да разберат, че това далеч не е последното ниво.

През 2021 г. програмистът Грег Кенън създава StackRabbit, програма с изкуствен интелект (AI) за игра на Tetris, която успява да стигне дори по-далеч през нивата с проблеми. AI премина ниво 235 (което продължава 800 реда вместо около 10) до ниво 237, в който момент играта просто спира да функционира, замръзвайки напълно.

Тетрис за успокояване на нервите

Огромните ползи от играта на тетрис

С какво и как ни помага играта

Вместо голям екран, който казва "браво" "спечелихте" или нещо подобно, играта просто блокора, като това се е превърнало за геймърите в истинския край на играта, когато тя вече не може да функционира.

"Кодът на играта започва да става наистина неефективен на много високи нива, защото никой не се очаква да стигне дотук и в крайна сметка се случва проблем, при който играта превключва от четене на инструкции от кода към четене на RAM, сякаш е код," разказва YouTuber-а aGameScout, като пояснява: "Ако произтичащото объркване генерира команда за спиране, това напълно прекъсва играта, което води до това да бъде наречен истински killscreen или момент в играта, където нивото става невъзможно за игра, поради ограничение в програмирането ѝ."

Както е обяснено от aGameScout, общността на Tetris започва да проучва грешката на екрана за убийство, откривайки, че тя може да се задейства по-рано от ниво 237 чрез изчистване на един ред, на много по-постижимо ниво 155, уточнява IFL Science. В края на декември 2023 г. Гибсън успява да си проправи път през сбърканите нива чак до ниво 155. Той обаче пропуска шанса си да опита и да оправи грешката, като се налга да продължи чак до ниво 157 за следващия шанс. Тук той прави killscreen и става първият човек, завършил Tetris.

Стоян Ганчев - 17-годишният българин, който създаде устройство за откриване на грип и Covid-19

17-годишният българин, който създаде устройство за откриване на грип и Covid-19

Стоян Ганчев от Пловдивска математическа гимназия за качествата, които отличават разработката му и за бъдещите му проекти

"Когато започнах да играя тази игра, никога не очаквах да я срина или да я победя", казва Гибсън в канала си в YouTube, добавяйки, че "това изпълнение е и световен рекорд за общ резултат, ниво, линии и 19 резултата."