Преди няколко дни се заговори, че UEFA не са никак доволни от факта, че Мануел Нойер е решил да носи капитанската лента на Германия в цветовете на дъгата.

UEFA EURO 2020, головете до този момент и рекордът за отбелязани автоголове

Едно Европейско първенство - много (авто)голове

Головете валят

За никого не е тайна, че именно тези цветове се използват от LGBTQ+ общността. Решението на Нойер пък не е никак случайно, защото с тази лента той и целият отбор искат да засвидетелстват подкрепата си към общността.

Според германската телевизия NTV, от UEFA са искали да глобят капитана на Германия, защото според правилата на турнира не е позволено да се използват политически знаци или послания.

Но от профила на немската футболна федерация в Twitter става ясно, че от централата са се отказали от подобни действия. Въпреки това не са се примирили напълно с всичко случващо.

От щаба на Германия са възнамерявали цветовете на дъгата да осветят и "Алианц Арена" преди мача им тази вечер срещу Унгария. Но от UEFA категорично са им забранили, позовавайки се на правилото, че нито един отбор няма право да влага каквито и да било послания с политически контекст.

"Расизъм, хомофобия, сексизъм и всички форми на дискриминация са петно за нашата общественост. И показват един от големите проблеми, с които играта се среща в наши дни", се казва в официалното изявление на централата.

Преди няколко дни се появиха слухове и обвинения, че по време на един от домакинските мачове на Унгария в трибуните са били издигани транспаранти с анти LGBTQ+ послания, което също е в разрез с правилата на UEFA.

Управата на Мюнхен, където се намира и стадионът, планира да изрази по друг начин подкрепата си LGBTQ+ общността, пускайки летящи флагове в цветовете на дъгата из целия град, пише Goal.com.