Ники Грихолт и половинката ѝ Ник прекарват миналия Великден във ферма в село Котсуолд. Четат книги, обядват на терасата и правят дълги разходки между полетата с жълта като канарче рапица. В къща с оригинални произведения на изкуството и огромна баня с вана с крачета, това варовиково имение би струвало хиляди за наем - особено по Великденските празници. Но Ники и приятеля ѝ отсядат там безплатно, в замяна на това да се грижат за дружелюбните кокер шпаньоли на собствениците, една дългокосместа котка и един хамстер, докато семейството е на ски в Алпите.

No Trousers Tube Ride, Elizabeth Line, Лондон и как стотици се возиха в метрото без панталони

Да се возиш в метрото по гащи

Една истинска традиция от 2002 г.

Те успяват да си уредят това невероятно място, благодарение на Trusted Housesitters, уебсайт, който свързва собственици с гледачи по целия свят. Членството е 99 британски лири за една година. House Sitters UK предлага подобна услуга, но покрива само Великобритания, затова и членството там е по-евтино - около 29 британски лири.

Не е изненадващо предвид състоянието на икономиката, че компаниите, предлагащи услуги за гледане на къщи, отчитат бум тази година. Trusted Housesitters отбеляза 130% увеличение на новите членове в сравнение с 2019 г., а собствениците публикуват два пъти повече заявки за гледачи в Обединеното кралство.

Ники и половинката ѝ откриват Trusted Housesitters през лятото на 2013 г., когато тя напуска работата си. Решават да се махнат от апартамента си в Лондон и да пътуват за известно време. Парите са ограничени, така че им се налага да проявят креативност. Регистрират се в платформата, за да видят какво ще излезе. Създават си профил, който описва подробно техния животински, градинарски и опит с дома, и го публикуват заедно с весели снимки, на които двойката позира сред маковете в Италия. Остава им да стискат палци някой да ги хареса. 

Не се налага да чакат дълго. Скоро с тях се свързват Рейчъл и Франк, които отчаяно искат да си починат от малкото си стопанство в графство Уиклоу, Ирландия. Посрещнати са от развълнувани овчарски кучета и трябва да се грижат за пилета, патици (които им дават пресни яйца всяка сутрин), няколко овце и една котка. Слънчевите дни прекарват в разходки с кучетата, бране на къпини, обиколки в планините Уиклоу и плуване сред тюлени в залива Клога. Това е само началото на едно приключение, в което попадат, като разбират, че гледането на домашни любимци може да им помогне да пътуват с ограничен бюджет.

Малко след това отсядат в триетажна градска къща в Лондон, на брега на езерото в Монтрьо, Швейцария и завършват годината си, като се грижат за два лабрадора в къща на остров Люис. 

Почти десетилетие по-късно Ники и половинката ѝ продължават да пътуват по този начин. Ники споделя, че въпреки че получаването на безплатно ваканционно настаняване е достатъчна причина да се решим на тази крачка, гледането на домашни любимци има и други предимства. Забавно ѝ е да прекарва време с различни животни, с всички удобства на чуждия дом и далеч от нейния собствен. А освен това създава и нови запознанства - често със съседите наоколо.

Двамата отсядат безплатно за различно време - от уикенди до едномесечни ваканции на разнообразни места, като се грижат за толкова много животни - от вълнисто папагалче до двойка магарета, но най-вече кучета и котки. С постоянните атрактивни профили, идващи онлайн, стопанисването на чужд дом се оказва доста пристрастяващо. Един от последните им покани за престой е в имение с 12 спални в Девън, което е популярно място за сватби. Така двойката отсяда в романтичния младоженски апартамент в продължение на три седмици.

Стопанисването на чужд дом обаче не е традиционна почивка, тъй като гледането на домашни любимци и грижите за селските имения, често са доста изискващи. Тъй като основният фокус е гледането на домашните любимци, повечето собственици обичат да бъдат държани в течение относно благосъстоянието на техните космати приятели.

Пигментен ретинит, слепота и как едно канадско семейство реши да покаже света на децата си преди да загубят зрението си

Семейството, което реши да покаже света на децата си преди да ослепеят

Една истинска и вдъхновяваща история

Да не споменаваме, че всеки домашен любимец си има своите особености в характера и поведението. А и човек трябва да бъде много внимателен и отговорен за здравето и живота на животинките, докато полага грижи за тях. За щастие на Ники и половинката ѝ за момента не са имали инциденти.

С желание да се измъкнат от голямата лудница след пандемията, през 2022 г. двойката посещава пет къщи. За да спестят пари от пътуване, избират места на няколко часа път с кола или влак от апартамента им в Лондон. Най-много им допада предложението за 10 дни с две черни котки в каменна вила, като от филма "Ваканцията", и частно имение близо до Марлборо в Уилтшър.

"Не само, че имахме котки за компания, коне, за да яздим и червени хвърчила, които кръжаха над главите ни, но и се сприятелихме с един съсед, който ме заведе да видя житни кръгове и ме научи как да правя ябълково желе от раци", споделя Ники пред Guardian. "Някои хора не го намират за почивка, но на нас ни харесва да отсядаме в чужд дом, който обикновено е по-голям, по-красив и на по-хубаво място от нашия собствен. И всичко това, без да плащаме нито стотинка."