Когато през юли излезе тийзър на "Чума", успяхме да добием по-ясна представа какво да очакваме от новия български филм, който ще гледаме в началото на следващата година.

Тийзър на "Чума" - българският филм със Свежен Младенов, Матей Мичев и Евелина Бибова

"Чума" ще тръгне по българските кина

Тийзър на българския филм

От кадрите стана ясно, че историята ни връща в отминалия ХIХ век, когато действителността е била много по-различна и сурова. По това време по нашите ширини върлува чумата - епидемията, която преобръща живота на хората тогава.

Главните герои във филма, вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", са чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов), синът му Йоно (Матей Мичев) и момичето, за което той се кани да се ожени (Евелина Бибова).

На фона на тази история се разгръщат любов, тайни, приятелство, предателство, вяра, страх и завист. Смъртоносната болест изважда на преден план различните лица на човешката природа в битката за оцеляване, представени ни от героите - невинното дете, майката, бащата, героя, злодея, мъдреца и други. И разбира се, вечната тема за любовта, също е във фокуса на действието.

"Чума" дава заявката да представи българската народопсихология в епоха, която не се пресъздава често във филми. А трейлърът, който също вече можем да гледаме, ни потапя още по-детайлно в атмосферата на българското село от онова време.

За да бъде всичко възможно най-автентично за снимките, екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков създава реалистични декори, като реставрират стари къщи в село Каменица.

Операторската работа е дело на Румен Василев, а музиката - на композитора Петко Манчев.

“Диада” с Маргарита Стойкова и Петра Църноречка - какво да очакваме от филма на Яна Титова

Какво да очакваме от “Диада”

Суров разказ за истините, за които рядко говорим

Филмът е режисиран от Иван Владимиров, сценарист е проф. Боян Биолчев, а на големия екран ще видим актьорите Свежен Младенов, Eвелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров.

Премиерата на "Чума" е на 19 януари