Не всеки ден български филм се завърта по кината, затова и трябва да обръщаме внимание на тези, които скоро трябва да видим.

Един от тях е "Чума", който все още няма официална премиерна дата, но пък бе разпространен кратък тийзър, който да ни загатне какво ни чака.

Действието се развива в началото на XIX век в българско село, в което върлува чума. Тогава в селото се завръщат чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов) и синът му Йоно (Матей Мичев), които заварват селяните изгладнели и уплашени. Ужасната болест е успяла да извади на преден план най-големите човешки страхове и грозни инстинкти за оцеляване.

Сюжетът ще се концентрира главно върху персонажите и груповия образ на селото в тези изпитващи моралните ценности времена. Главната роля е поверена на Свежен Младенов, като в "Чума" ще видим още Велислав Павлов, Добрин Досев, Любомир Бъчваров, Матей Мичев и Евелина Бибова.

Филмът е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", а сценарият е дело на проф. Боян Биолчев. "Чума" е заснет само за 25 дни в района на село Каменица, като екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков е възстановил полу-разрушени къщи, за да създаде декора за дома на чорбаджията, селска кръчма и манастира.

Наум Шопов, "Без крила" и филмът на Ники Илиев, в който актьорът ще влезе в ролята на Михаил Христов

Новото предизвикателство пред Наум Шопов

Актьорът ще влезе в ролята на Михаил Христов

За режисирането пък е отговорен Иван Владимиров ("Кецове", "Сцени от живота на една актриса"). Както вече споменахме, на по-късен етап се очаква да разберем и премиерната дата на "Чума".