Към края на миналата година обърнахме внимание на една благородна инициатива, в която се включиха Крис Хемсуърт и съпругата му Елза Патаки.

Крис Хемсуърт, Елза Патаки, тасманийският дявол и как актьорите помогнаха на вида да се завърне в Австралия

Дяволите, на които Крис Хемсуърт помогна

Животинките са на територията на Австралия отново след 3000-годишно прекъсване

Двата заедно с организацията Aussie Ark пуснаха на свобода общо 26 тасманийски дявола. И по този начин за първи път от хилядолетия насам тези животни отново са на територията на Австралия.

По принцип основният враг на дяволите в миналото са били аборигените и дингото, но в наши дни те са най-силно застрашени от лицевите тумори, които при тях се развиват изключително лесно.

Снимка 510731

Източник: GettyImages

За щастие има светлина в тунела и благодарение на общите усилия на организациите Aussie Ark, Re:wild и WildArk за първи път от над 3000 години на територията на Австралия са се родили цели седем тасманийски дявола.

Организациите ще продължат да наблюдават новородените, докато се убедят, че се развиват нормално и са в безопасност. Президентът на Re:wild Дон Чърч казва, че е забележително колко бързо възрастните индивиди са се приспособили и са успели дори да създат поколение.

Тасманийският дявол, Австралия, лицевите тумори и ще успее ли видът да се спаси от изчезване

Ще успее ли тасманийският дявол да се спаси от изчезване

Какво казват учените по въпроса

Очакванията на Aussie Ark пък са до края на годината общият брой новородени да достигне 20. Според тях тасманийският дявол е важен за равновесието на острова, защото те регулират популацията на дивите котки и лисиците, които пък застрашават други видове, пише People.