Планетата ни има доста проблеми, които, за съжаление, не се изчерпват с глобалното затопляне и замърсяването. Има и много животински видове, които са на ръба на изчезването.

Големият синигер, глобалното затопляне и мрачната прогноза за изчезването на вида заради климатичните промени

Ще изчезне ли големият синигер

Нови мрачни прогнози заради климатичните промени

Тасманийският дявол е сред тези видове, които се срещат все по-рядко в естествения си хабитат. Но за това е отговорна не човешката дейност, а лицевите тумори, които са много често срещани сред тези животни.

Те се разпространяват изключително лесно сред екземплярите чрез ухапване и в почти всеки случай изходът е фатален. В статия в списание Science обаче се казва, че е достигнато до едно много интересно откритие.

Снимка 499224

Източник: EPA/БГНЕС

А именно, че разпространението на тези тумори е намаляло или поне е забавило ход, което може да спаси вида от изчезване. Но не защото заболяването се е променило по някакъв начин, а защото самият дявол има заслуга.

Крис Хемсуърт, Елза Патаки, тасманийският дявол и как актьорите помогнаха на вида да се завърне в Австралия

Дяволите, на които Крис Хемсуърт помогна

Животинките са на територията на Австралия отново след 3000-годишно прекъсване

Още преди няколко години изследване на университета в Тасмания, водено от еколога доктор Родриго Хамеде, показа, че тасманийските дяволи са развили силен имунен отговор срещу заболяването.

Снимка 510731

Източник: GettyImages

Новите статистики на забавянето на разпространение пък дават надежда на учените, че видът ще оцелее, въпреки мрачните прогнози, че го грози почти сигурно изчезване, пише The Guardian.

Глобалното затопляне и ще бъде ли 2020 най-топлата година в историята

Негативният рекорд, с който 2020 г. може да остане в историята

Не, не е само пандемията

Лицевият тумор, който е основен враг на тасманийския дявол, все още е фатален в повечето регистрирани случаи, но се наблюдава намаляване на разпространението му. Според учените е много възможно видът да толерира или дори да устои на заболяването в бъдеще, което е удивителен еволюционен отговор.