Животинското разнообразие е нещо страхотно, а Австралия определено може да похвали с такова. От кенгурута и змии до паяци и всякакви други животни.

Крис Хемсуърт, Netflix, Австралия и договорът за четири филма, който актьорът се смята, че ще подпише

Как Крис Хемсуърт ще налее милиони в Австралия

Ето така се прави

На континента обаче от няколко хиляди години не се среща тасманийски дявол, който в момента обитава само и единствено остров Тасмания. До изчезването на животното се е стигнало заради редица фактори, като според news.com.au един от тях са били аборигените.

Преди 3000 години те са ловували изключително много тасманийския дявол, което е довело до изчезването му на територията на Австралия. За това обаче не са виновни само аборигените, а и дингото, което също е ловувало дяволи.

Добрата новина е, че благодарение на Aussie Ark в Австралия отново има тасманийски дявол. През юли и септември организацията е пуснала общо 26 индивида в Националния парк Барингтън Топс,  северно от град Нюкасъл.

Втората група тасманийски дяволи (11 индивида) са били освободени минали месец с помощта на Крис Хемсуърт и съпругата му Елза Патаки. Освен други по-големи от тях хищници, един от големите врагове на дяволите са лицевите тумори.

Те се развиват след одрасквания по лицето вследствие на битки между индивидите. А най-лошото е, че най-често само няколко месеца след като симптомите са на лице се стига до фатален край.

Със заселването на защитената популация учените се надяват, че поне тази болест няма да представлява заплаха за тасманийските дяволи.