Свети Валентин е денят на любовта. На 14 февруари, повече от всеки друг ден в годината, двойките се обсипват един друг с подаръци. Романтичните картички, шоколадовите сърца и червените рози са основни елементи на годишната традиция. 

Свети Валентин и 10 звездни двойки, които са се сгодили или оженили на този ден

Звездните бракове на Свети Валентин

Предложения, сватби и още нещо

Въпреки това много подробности относно възникването на празника остават загадка, губят се във времето и се трансформират, докато романтиците преразказват историята. Този празник не само има конкуриращи се истории за произход, но има поне двама различни светци, които може да са негови съименници. Ето какво всъщност знаем за Свети Валентин.

Защо празнуваме Свети Валентин

Всъщност историците не са сигурни. Най-ранната възможна история за произхода на Свети Валентин е езическият празник Луперкалия. Съществуващ от векове в средата на февруари, празникът почита плодородието. На него мъжете се събличали голи и принасяли в жертва коза и куче. След това младите момчета вземали ивици кожа от жертваните животни и ги използвали, за да бичуват млади жени, с което насърчавали плодовитостта.

Луперкалиите са били популярни и един от малкото езически празници, които все още се празнуват 150 години след приемането на християнството в Римската империя. Когато папа Геласий идва на власт в края на V век, той слага край на Луперкалия. Скоро след това католическата църква обявява 14 февруари за ден, в който се чества мъченикът Свети Валентин.

Снимка 605813

Източник: iStock

Според Ноел Ленски, историк от Университета на Колорадо в Боулдър, Луперкалия е "очевидно много популярно нещо, дори в среда, в която християните се опитват да го закрият". В интервю за NPR Ленски теоретизира, че празникът е трябвало да замени Луперкалия.

Как се превръща в романтичен празник

Освен името, някогашните празници нямат голяма прилика с нашите съвременни, романтични представи за Свети Валентин. Според някои истинският произход на Деня на влюбените идва чак след още хиляда години. Джак Б. Оруч, професор в Университета на Канзас, твърди, че поетът Джефри Чосър е първият човек, който свързва Свети Валентин с романтиката в поемата си The Parlement of Foules.

Оруч предполага, че Чосър може да е свързал Свети Валентин с романтиката случайно - Денят на Свети Валентин е приблизително времето, когато птиците в Европа започват да се чифтосват. По-късните поети, включително Шекспир, следват примера на Чосър и помагат за създаването на романтичните представи за Свети Валентин, които имаме днес.

Фондю със сирена и защо това е идеалната вечеря за Свети Валентин

Перфектната вечеря за Свети Валентин

Включва разтопени сирена и вино

Кой всъщност е Свети Валентин

Според някои сведения има над 10 800 светци, от които има повече от 30 Валнетиновци и дори няколко Валентини. Двама от тях се открояват като вероятни кандидати за едноименния светец, но нито един не се е занимавал със "сърдечни въпроси". Двамата споделят много прилики, което кара някои изследователи да се чудят дали не са били един и същ човек.

Снимка 605814

Източник: iStock

И двамата Валентин са мъченици, убити от римския император Клавдий през III век. Твърди се също, че са починали на 14 февруари, макар и с години разлика.

Първият Валентин е свещеник, който е арестуван по време на римските гонения на християните. Когато бил изправен пред императора, той отказал да се отрече от вярата си и като наказание бил поставен под домашен арест. Главата на семейството в къщата, в която заточват Валентин, предизвиква свещеника да покаже истинската сила на Бог. Скоро Валентин връща зрението на младо сляпо момиче. След като вестта за чудото достига до императора, Валентин е екзекутиран.

“Титаник”, Джеймс Камерън и защо е избрал филмът да е отново по кината за Свети Валентин

Защо “Титаник” ще е по-специален тази година

И с какво филмът ще е по-различен

Вторият свещеник, епископ Валентин от Терни, също е чудотворец. Известен със способността си да лекува физически увреждания, учен изпратил до епископа да излекува единствения му син, който не можел да говори и да стои изправен. След една нощ на молитва епископът излекувал момчето и всички от семейството стават християни. Скоро след това епископът е арестуван за чудесата си и, след като отказва да приеме езичеството, е обезглавен, пишат от National Geographic.