Когато решим, че вечерята за Свети Валентин ще е вкъщи, а не в ресторант, винаги има риска от романтична вечерта да се превърна в изтощително кулинарно предизвикателство. Освен ако не сме избрали лесно за приготвяне, но достатъчно секси блюдо.

Снимка 563244

Източник: iStock

Като фондю например - какво е по-секси от разтопено сирене и бутилка охладено бяло вино?

Има няколко правила, които да спазваме, за да получим гладко и апетитно домашно фондю. Първото е да изберем подходящи и качествени сирена. Те трябва да са меки и кремообразни, например грюер, ементал, фонтина, гауда, комте, ементалер. Чедърът също е подходящ, макар с него вкусът да не се доближава до оригиналния швейцарски.

Снимка 458431

Източник: iStock

Второто е да се сдобием с уред за фондю, защото без него приготвянето ще е по-трудно. Както и с хубаво бяло вино, което е необходимо за "разреждането" на фонюто. Подходящи са совиньон блан, шардоне, пино гриджо.

Трето и много важно правило - след като сме настъргали и пуснали сирената във формата да се топят, трябва да бъркаме постоянно. Но не с кръгови, а със зигзагообразни движения. Иначе рискуваме да се сдобием с топка сирене.

Четвърто правило - без бързане. В крайна сметка това е част от чара на фондюто - че се приготвя бавно и постепенно пред очите ни. За топене в него може да ползваме както хапки хляб, така и резени ябълки, моркови, червена чушка, чери доматчета и дори бекон.

Пето (и най-романтично) правило - който изпусне залък в купата с фондю, трябва да целуне другарчето си.