Още от самото излизане на анимационната поредица "Спондж Боб Квадратни гащи", обожаваме откачения свят на усмихнатата гъба, която живее на дъното на океана в град, наречен Бикини-Ботъм.

Винаги страшно много ни е допадало огромното въображение, което използват сценаристите на филмчето, още от излизането на първия сезон през 1999 г. 

20 години след като започва да се излъчва "Спондж Боб Квадратни гащи", се намери учен, който откри расистки подтекст в анимацията в името на града, в който живеят Спондж Боб и приятелите му. Американският професор Холи Баркър твърди, че името Бикини Ботъм е свързано с атола Бикини. Там пък преди много години са се провеждали тестове на ядрено оръжие, които са се отразили неблагоприятно за коренното население.

Според Холи Баркър, анимационният филм ясно и категорично намеква за колонизирането на земята на Бикини и за проблема с изселването на местните жители от атола, пише Independent.

Както добре ни е известно, американците са способни да видят расизъм във всичко, макар лично на нас да не ние съвсем ясно, какво точно има Спондж Боб с това.