След селекцията с международните филми от София Филм Фест 2023, е редно да обърнем внимание и на родното кино. В програмата на фестивала са включени доста родни заглавия, сред които пълнометражни, късометражни, игрални и документални. От всички тях обаче подбрахме пет от по-важните български филми.

София Филм Фест 2023, “Адам Ондра: До краен предел“, “Йонас Дайхман – Да преминеш границата“, “Извън релсите“ и филмите от програмата “Екстрийм”

Три филма, препълнени с адреналин

“Екстрийм” по три на София Филм Фест

Припомняме, че прожекциите традиционно ще се излъчват в киносалони в София, Пловдив, Варна и Бургас, като в същото време специална селекция от филми ще бъде онлайн на Neterra.tv/plus.

"Чалга"

"В този филм със сигурност не става дума за чалгата като музика, а като начин на мислене. Това е филм за приятелството, за ценностната система, която позабравихме напоследък, за близостта между хората, за обичта между хората", споделя режисьорът и сценарист Мариан Вълев.

Той ни разказва историята на момиче от малък град, което напуска родното си място с идеята да преследва мечтите си и да стане известна поп-фолк певица. Нещата се оказват не толкова лесни, колкото изглеждат, и то е принудено да се бори за своето духовно и физическо оцеляване. А единственото, което момичето открива в заобикалящия го враждебен свят, е едно неочаквано приятелство.

"Случаят Тесла"

Този съвременен детски игрален филм е поднесен с много приключения и поуки. Тони, който е обещаващ млад "изобретател", разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Момчето силно вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза, но за негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си.

Компания му прави любимата му приятелка и съседка Рая. Оцеляването сред природата обаче съвсем няма да е единственото препятствие, което очаква Тони. Ще има ревност и провалени опити за спечелването на сърцето на Рая, която пък разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората.

Режисьор на филма е Андрей Хадживасилев, а в главните роли са Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов, Николай Върбанов.

"Случаят Тесла" печели наградата на публиката за най-добър филм в конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза".

"Добрият шофьор"

Историята разказва за Иван - български таксиметров шофьор, който живее в курорта Златни пясъци. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му. Целта му е да поправи грешките от миналото. Парите обаче не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми. В хода на филма зрителят започва да се пита дали ако той изобщо успее да стигне до другия край на Европа, е възможно да поправи това, което някога е било разрушено...

Режисьор на "Добрият шофьор" е Тонислав Христов, а в ролите са Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Слава Дойчева, Алма Пойсти, Амос Бротерус.

"Български кораб потъва в бурно море"

Филмът ни запознава с Петьо, който е на седем години, когато един топъл есенен ден неговите приключения започват с тълпа от гости вкъщи. В този ден Петьо има голям късмет - никой не го кара да си мие зъбите и да яде чак до вечерта. Вместо това го завеждат на гости на съседката, където открива страхотен кораб-играчка, а и успява да го открадне.

На следващия ден Петьо разбира, че баща му спешно е заминал по работа в чужбина, а самият той заминава при дядо си - странник, избрал да живее в малко рибарско селище. На село Петьо открива пристанищата и корабите, брега с пясъка, игрите на пирати и своя пръв истински приятел - шестгодишния Филип. Петьо разказва за баща си и мечтае за завръщането му.

Режисьор на "Български кораб потъва в бурно море" е Петринел Гочев, който е и сценарист заедно с Гергана Змийчарова. В главните роли са Михаил Мутафов, Ален Ангелов, Християн Манолов, Весела Бабинова, Гергана Змийчарова.

"Анна"

Анна е успешната разследваща журналистка, която мечтае за собствено дете. В отсъствието на партньор, тя решава да забременее от анонимен донор. В същото време работата ѝ я отвежда при многодетно ромско семейство, към което тя постепенно се привързва. Неочаквано, болезнена житейска ситуация изправя Анна пред морален избор. Въпреки колебанията си тя успява да преодолее себе си и да вземе най-трудното решение.

Снимка 609612

Източник: siff.bg

Боримир Илков - Боно режисира филма, докато сценарият е дело на Теодора Маркова, Невена Горанова, Георги Иванов и Теодора Дончева. Главните роли са поверени на Радина Кърджилова, Недка Йорданова, Красимира Фатима-Лейла Карабулут, Валери Леков, Станка Калчева, Пламена Гетова, Васил Бинев, Йордан Ръсин, Добрин Досев, Веселин Мезеклиев.

София Филм Фест 2023, “Клондайк“, “Киевският процес“, “Граница на солидарността“ и филмите, посветени на войната

3 важни филма за войната в Украйна, които да гледаме на кино

Част от София Филм Фест

София Филм Фест е от 16 до 31 март, а цялата програма е тук.