Броим дните до началото на кино маратона, който ни очаква на София Филм Фест 2023. Той е на 16 март, четвъртък, като дотогава хич не е лоша идея да се подготвим какво може да гледаме. Сред богата селекция на фестивала влизат и три изпълнени с адреналин филми, част от програмата "Екстрийм".

София Филм Фест 2023, “Клондайк“, “Киевският процес“, “Граница на солидарността“ и филмите, посветени на войната

3 важни филма за войната в Украйна, които да гледаме на кино

Част от София Филм Фест

Първият от тях е документалният "Адам Ондра: До краен предел" на Ян Шиманек и Петр Заруба. Адам Ондра е тридесетгодишен чешки алпинист - един от най-добрите съвременни катерачи, преодолели най-трудните скални маршрути в света. Емблематичният спортист започва своя път едва на тригодишна възраст, а днес всяко негово изкачване е мотивирано от стремежа към победа над всички трудности, които крият опасните маршрути.

Във филма проследяваме подготовката за дебюта му в скалното катерене на Олимпийските игри в Токио. В тази история прави впечатление комерсиалният натиск от страна на средствата за масова информация и от страна на публиката, която жадува зрелища, независимо от това дали във фокуса попадат личният живот, или самият спорт.

"Йонас Дайхман - Да преминеш границата", дело на режисьора Маркус Вайнберг, е вторият филм, който проследява предела на човешките възможности. Документалният филм е номиниран за Наградата на публиката и за приз "Свободен дух" на фестивала във Варшава.

В миналото авторът на филма се е занимавал професионално със състезателно колоездене. Камерата проследява любителя на приключения и многократен световен рекордьор Йонас Дайхман, който реализира най-зрелищния и най-дълъг триатлон за всички времена - околосветско пътешествие с начална и крайна точка Мюнхен, в което са включени 460 километра плуване, 21 000 километра колоездене и 5000 километра бягане.

Героят на филма започва пътуването си в разгара на пандемията от Covid-19. Маршрутите са затворени през нощта, а преминаването на границите се превръща в подвиг на духа, който го изправя пред непредвидени предизвикателства.

Третото предложение от "Екстрийм" програмата е "Извън релсите" на режисьора Питър Дей. Филмът проследява трансформацията на двама майстори на зрелищни каскади и паркур, които мечтаят за слава благодарение на популярността си в социалните мрежи. Но когато се сблъскват със смъртта на близък приятел, емоционалните последствия може би са способни да извадят и двамата извън релси.

Филмът е фаворит на фестивала DocEdge, където печели голямата награда, а Британските независими филмови награди го номинират за приза "Откритие". Фестивалът във Варшава го номинира за наградата "Свободен дух", а от Солун пък е с номинация за "Златен Александър" в конкурсната програма.

София Филм Фест 2023 и новината за началото на продажбата на билетите

Хайде на кино

Броим дните до началото

София Филм Фест е от 16 до 31 март, а цялата програма е тук.