Година след старта на войната, започната от Русия, мнозина продължават да изразяват своята солидарност с народа на Украйна и близките на жертвите.

София Филм Фест 2023 и новината за началото на продажбата на билетите

Хайде на кино

Броим дните до началото

Сред тях са и София Филм Фест, които показват своята съпричастност със страданията на милионите невинни хора. Организаторите на 27-ото издание представят три филма от програмата на фестивала, които имат отношение към войната и нейните последици.

Първият от тях е най-новият филм на режисьорката Марина Ер Горбач - "Клондайк", който ще бъде представен от продуцента Мехмет Бахадир Ер. Филмът е украинско-турска копродукция, която имаше своята световната премиера преди година в програмата на фестивала Сънданс. Там той получи приза за най-добър режисьор в секцията "Световно кино", а месец по-късно в конкурсната програма "Панорама" на Берлинале 2022 бе удостоен с наградата на Екуменическото жури. Журито в Сараево пък го отличи с наградата за най-добър режисьор.

Марина Ер Горбач

Източник: GettyImages

Марина Ер Горбач

Филмът разказва за перипетиите на едно младо семейство от село в Донецка област, Източна Украйна. Действието се развива през лятото на 2014 г., когато военните действия са ежедневие, а наблизо до полуразрушения им дом се разбива пътнически самолет на Малайзийските линии, свален от руска отбранителна ракета.

Вторият филм е на световноизвестния украински режисьор Сергей Лозница и е озаглавен "Киевският процес". Като използва уникални, непоказвани досега архивни кадри, Лозница реконструира ключови моменти от "Киевският Нюрнберг", включително изявленията на обвиняемите и показанията на свидетелите, сред които оцелели от Аушвиц и Бабий Яр.

Това е един от първите следвоенни процеси, провел се през януари 1946 г., в които са осъдени германски нацисти и техни сътрудници. По дело №1679 "За зверствата, извършени от фашистките завоеватели на територията на Украинската ССР" пред съда застават 15 престъпници, виновни за чудовищни деяния, които по-късно са определени от Нюрнбергския процес като "престъпления към човечеството".

Сергей Лозница

Източник: GettyImages

Сергей Лозница

Филмът "Киевският процес" разкрива "баналността на злото" и е актуален и днес, когато украинският народ е подложен на насилие от варварски нашественици. Филмът е копродукция между Нидерландия и Украйна и е показан премиерно във Венеция 2022.

Третият филм е на американския режисьор Лех Ковалски, който да пореден път ще гостува у нас, за да представи своя нов документален филм - френската продукция "Граница на солидарността".

Лех Ковалски

Източник: GettyImages

Лех Ковалски

Вдъхновение за него са съпричастността и големите сърца на хората в Полша, които от началото на руската инвазия в Украйна са приели вече няколко милиона бежанци. Историята е конструирана от разкази на фермери, собственици на магазини, фотограф и учител, които живеят в района на Люблин, близо до река Буг, по която минава границата с Украйна и Беларус - всички споделят шокиращи детайли и как избухването на войната е променило ежедневието им.

“Анна”, “Блок”, Боримир Илков-Боно, Тодор Мацанов, София Филм Фест и представянето на филмите на фестивала

Още изненади от София Филм Фест

Цели две накуп

София Филм Фест е от 16 до 31 март, а цялата програма е тук.