Макар че Мис САЩ бе избрана преди месеци, за конкурса отново се заговори сега, но далеч не по приятен за организацията начин.

Тихият бунт на Мис САЩ - защо 3 кралици на красотата се отказаха от короната

Тихият бунт на Мис САЩ - защо 3 кралици на красотата се отказаха от короната

Какви са причините за оттеглянето на момичетата

В началото на май Мис САЩ 2023 Ноелия Войт обяви, че се отказва от короната, като в изявлението си посочи, че причината за това е психичното ѝ здраве. Тя наблегна на него, като уточни колко важно е то.

"Осъзнавам, че това може да се окаже голям шок за мнозина. Никога не правете компромис с физическото и психическото си благополучие", написа 24-годишната американка в Instagram.

Само два дни по-късно Мис Тийн САЩ Ума-София Сривастава също се отказа от титлата си. Тя пък обясни действието си с това, че нейните "лични ценности вече не са напълно в съответствие с посоката на организацията".

Снимка 665011

Източник: GettyImages

Засега двете оттеглили се кралици на красотата не са коментирали повече ситуацията в публичното пространство, но това направиха майките им. В интервю за Good Morning America жените призоваха за промени в конкурса Мис САЩ и разкриха, че дъщерите им са били "тормозени и притискани в ъгъла". "Мечтаната им работа се оказа кошмар", допълниха Жаклин Войт и Барбара Сривастава.

В изявление за ABC News пък организацията Мис САЩ са се защитили. По думите им те се "ангажират да насърчаваме здравословна, комуникативна и подкрепяща среда за всички състезатели, носители на държавни титли, носители на национални титли и персонал."

На фона на продължаващите противоречия, съпътстващи конкурса, обаче вече е избрана новата Мис САЩ. И това е 28-годишната Мис Хавай Савана Ганкевич.

Докато е приемала короната по време на събитието в родния си щат, тя е споделила, че решението ѝ не е било "взето леко".

"Аз твърдо вярвам, че тази възможност е била предназначена за мен и съм готова да окажа положително въздействие с тази организация, която държа близо до сърцето си. Отдадена съм на това да предприема действия и да променя нещата", казва още Савана Ганкевич.

По-нататък в речта си тя споменава личния си опит си като сертифициран специалист по оказване на първа помощ за психично здраве и обучение за превенция на самоубийства вследствие на тормоз.

"Разбирам значението на приоритизирането на благосъстоянието и застъпничеството за нуждаещите се. Вярвам, че истинската промяна започва отвътре и съм решена да водя с пример и да дам възможност на претендентките за 2024 г. и след това", допълва новата Мис САЩ, явно фокусирайки се върху причината на Ноелия Войт да се откаже от короната.

Савана Ганкевич е споделила също така, че уважава и подкрепя решението на Ноелия Войт да се оттегли, като приема нейната корона знаейки, че е била издигната от поддръжниците си, семейството, приятелите и хората от Хавай.

"Приемам тази титла от тяхно име", казва още новата Мис САЩ.

В обръщение към останалите момичета от Мис САЩ, тя изразява вярата си, "че е от решаващо значение за нас да сме обединени за бъдещето на организацията.

Тормоз и кошмари вместо мечта - нови разкрития за конкурса Мис САЩ

Тормоз и кошмари вместо мечта - нови разкрития за конкурса Мис САЩ

Говорят майките на две от вече бившите Мис САЩ

"Обещавам искрената си подкрепа към новите делегати, които се посветиха в конкурсите в своите щати, и се ангажирам да осигуря безпроблемно и запомнящо се предаване между носителките на титлата Мис САЩ", завършва Мис САЩ Савана Ганкевич, цитирана от People.