След като бе разследвана и принудена да се откаже от участието си в Мис Южна Африка, Чидима Адетшина в крайна сметка бе коронясана за кралица на красотата на друга страна. Тя вече носи короната на Мис Нигерия, което означава, че ще представлява държавата на конкурса Мис Вселена.

След скандалите - новата Мис САЩ е офицер Алма Купър

След скандалите - новата Мис САЩ е офицер Алма Купър

Красотата отново победи

Плачейки от радост, 23-годишната студентка по право получи титлата в събота, 30 август - седмици, след като около участието ѝ се заформи скандал.

"Тази корона не е само за красота, тя е призив за единство", са били думите на Чидима Адетшина, цитирана от BBC.

Тя получи покана да участва на Мис Вселена Нигерия, след като достигането ѝ до финала на Мис Южна Африка предизвика вълна от критики. Някои южноафриканци поставиха под съмнение правото ѝ да се състезава в конкурса за красота, защото въпреки че има южноафриканско гражданство, баща ѝ е нигериец, а майка ѝ има мозамбикски корени.

Чидима Адетшина е споделяла в свои интервюта, че е родена в Совето (южноафрикански град до Йоханесбург) и е израснала в Кейптаун. Спорът за нейната националност обаче стана повод да се започне разследване от организаторите на Мис Южна Африка, които поискаха от съответните държавни органи да бъде проверено дали тя отговаря на изискванията.

След първоначалното разследване стана ясно, че майката на Чидима Адетшина "може да е извършила кражба на самоличност", за да придобие южноафриканско гражданство. Въпреки това обаче бе допълнено, че участничката "не може да е участвала в предполагаемите незаконни действия на майка си, тъй като е била бебе по това време".

Ден след като тази информация бе разпространена, 23-годишната кралица на красотата прекрати участието си в надпреварата за Мис Южна Африка. Тя уточни, че е взела това решение заради собствената си безопасност и благополучието на семейството си.

След като този случай стана медийно и обществено достояние, организаторите на Мис Вселена Нигерия поканиха Чидима Адетшина да участва в техния конкурс, където да "представи родната земя на баща си на международната сцена".

Никол Григорова - българката във финала на Мис Лондон 2024

Никол Григорова - българката във финала на Мис Лондон 2024

Конкурсът е първата стъпка към Мис Великобритания

Сега, след като стана ясно, че ще представлява Нигерия на състезанието Мис Вселена през ноември, южноафриканката с мозембикски и нигерийски корени получи както много подкрепа и поздравления, така и критики. Докато едни определят историята ѝ за вдъхновяваща, други са на мнение, че победата ѝ е била нагласена. От организаторите на Мис Нигерия обаче досега не са отговорили на това обвинение.