Езикът му виси отпуснато от устата, плешиво е, с изключение на само няколко разрошени кичура на главата му, а недъгът му изиска да се придвижва с количка. На това описание отговаря Скутър - 7-годишното китайско голо качулато куче, което е първенец в конкурса за най-грозно куче в света, проведен в Петалума, Калифорния.

Боби - най-старото куче в света, което навърши 31 години

Боби - най-старото куче в света, което навърши 31 години

И вече е част от рекордите на Гинес

Скутър всъщност е имал трудно минало. Той едва не е бил евтанизиран, след като се е родил с два деформирани задни крака, които са му пречили да ходи. За щастие е спасен от доброволец от спасителната група за спасяване на животни от евтаназия SAFE, който го прибира в дома си.

"Той знаеше, че това кученце може да има шанс да намери добър дом и сравнително нормален живот с подкрепата на нашата спасителна група", се казва в биографията на Скутър.

И действително животът на кучето се развива добре. Сега то живее в Тусон със собственичката си Линда Елмкуист, също член на спасителната група SAFE.

"Изключително щастлива съм и невероятно горда. Въпреки предизвикателствата, с които се сблъска с деформираните си задни крака, Скутър се противопостави на всички шансове и ни показа истинското значение на издръжливостта и решителността. Той се превърна във вдъхновение за безброй хора по света", споделя Линда след "коронясването" на Скутър за най-грозно куче.

Състезанието всъщност няма за цел да се подиграва на животните, а да отбележи "несъвършенствата, които правят всички кучета специални и уникални" и в същото време насърчава осиновяването. "Кучета от всякакви породи и размери стоплиха сърцата ни и изпълниха живота ни с безусловна любов", пише в уебсайта на конкурса.

За Скутър Гади Шварц, един от съдиите на състезанието, казва: "Кара ви да почувствате любов и вдъхновение за различията, трудностите, постоянството и щастието, които той излъчва. Дори когато го няма, не мога да не се усмихна, като си помисля за провесилия му се език."

 Джанел и Стю Кларк - австралийската двойка, която обикаля света на мотори с три кучета

Двойката, която обикаля света на мотори с три кучета

Истински приключенци

Преди да се организира набирането на средства за количка с две колела, която сега му помага да се придвижва, Скутър години наред ходи трудно на предните си крака. Сега, повече от всякога, се радва на разходки в парка и се държи приятелски към всеки, пише USA Today.