Боби е най-старото куче в света. Миналата седмица чистокръвният рафейро ду алентежу навърши цели 31 години и заради това е вписан дори в Книгата за рекордите на Гинес.

Ново проучване показва ползите от това да имаме домашен любимец

Правят ли ни домашните любимци по-щастливи

Според ново проучване

Боби живее със собственика си Леонел Коста и семейството му в малко село в окръг Лейрия, Португалия. Кучето, което яде само човешка храна и обича добрата дрямка, отбеляза рождения си ден със стилно празненство в съботния ден, в което се включиха повече от 100 гости, някои от които дошли дори от чужбина. По думите на Коста партито на Боби е било "традиционно португалско" - с изобилие от местни меса и риба, много музика и дори танцов състав.

Боби е не само най-старото живо куче в света, но е и най-дълго живялото куче някога. Световните рекорди на Гинес го удостоиха с двете титли през февруари, пише Today.

Рождената дата на Боби, 11 май 1992 г., е потвърдена от Ветеринарната медицинска служба на община Лейрия, която го регистрира от момента на появата му. Възрастта му е проверена и от португалския Национален съюз на ветеринарите.

Коста, който се грижи за Боби от 8-годишната си възраст, казва, че той е в добро здраве. Въпреки че наскоро му се е наложило да го заведе на ветеринар, защото се притеснявал, че славата причинява на животното физически и психически стрес. "Той участваше в редица фотосесии с различни хора. Определено не му беше лесно", обяснява Коста. "Но сега е по-добре."

Няколко от кучетата, които Коста е отглеждал, са живели дълъг живот, включително майката на Боби, достигнала до 18-годишна възраст. Но дори самият собственик не си е представял, че негово куче ще достигне 30 години. Той отдава това на начина на живот на Боби, който включва "спокойна и любяща среда".

На кучето винаги е позволявано свободно да броди из горите и полята около дома на Коста и никога не е било вързвано на верига или каишка.

Кучетата и грешките, които собствениците често допускат при отглеждането им

Грешките, които стопаните на кучета допускат

Не всичко е само възпитание

С днешна дата Боби, който трудно ходи и зрението му се влошава, предпочита да стои основно в двора на своето семейство. Подобно на старите хора, се наслаждава на почивката си, особено след добро хранене. А в студените дни обича да подремва край камината.